Buurtbewoners Kloosterweg reageren op eerdere berichten…

Eind vorige maand stuurde woonprojectontwikkelaar Dewaco een bericht de wereld in, met de vraag om de gijzeling van de bewoners van sociale woonwijk Den Tir in Aalst te willen stoppen. Volgens SHM Dewaco zouden er 2 personen dit project al 4 jaar lang dwarsbomen, tegen de zin van álle bewoners en mensen die op de wachtlijst staan van sociale woningen die er zouden gebouwd worden. We zitten met een groot maatschappelijk probleem zei Ann Deheegher, bestuurder Cvba Dewaco-Werkerswelzijn en secretaris, Regionale Raad ABVV Aalst. Door de schorsing van het woonproject Somergempark staat het bouwen van 88 woningen op de helling.

Onze redactie werd vandaag door de buurtbewoners uit de Kloosterweg in Aalst benaderd. Zij voelen zich onterecht door een aantal mensen (lobbyisten van …)  in een zeer negatief en fout daglicht gesteld. “Wij zijn geen 2 klagers, maar een honderdtal misnoegde buurtbewoners, die zeker en vast niets hebben tegen sociale woningen en bewoners, maar wel tegen de manier waarop de bouw zonder respect en inspraak voor buurt en bouwregels werd opgetrokken,” zegt Guido Janssens.  “Wij hebben jarenlang in goede verstandhouding met de bewoners van de sociale woningen samengeleefd en ze verdienden inderdaad dringend een nieuwe behuizing, maar wel volgens de bouwregels waar ook wij ons jaren geleden aan moesten houden,” zegt Guido Janssens. Iedereen gelijk voor de wet dus, of geldt dit niet voor grote bouwpromotoren vraagt hij zich af.

Onze redactie publiceert de brief hieronder integraal:

Buurtbewoners “Den Tir” kijken uit naar een kleinschalige, levendige, volkse buurt.

De buurtbewoners uit de omgeving van “Den Tir” reageren vol verbazing op de recente artikels en mededelingen in de pers. In deze artikels wordt geframed dat twee klagers uit de buurt de komst van 88 appartementen niet zouden zien zitten omwille van het sociale karakter ervan. In realiteit gaat het helemaal niet om 2 klagers: er zijn méér ondertekenaars van het recente bezwaarschrift dan dat DEWACO appartementen wenst te bouwen!

Arrogant Dewaco en amateuristisch stadsbestuur verdoezelen eigen tekortkomingen.

Reeds van bij de start van het project hebben de buurtbewoners aangegeven dat zij tevreden zijn dat de verloederde woonsituatie van de buren in “Den Tir” werd aangepakt, na jaren van stilstand. Reeds op de eerste informatievergadering van DEWACO was echter duidelijk dat de huisvestingsmaatschappij niet geïnteresseerd was in enige vorm van overleg met de buurt.

Op de eerste informatievergadering werd door enkele buren aangegeven dat het voorliggende project zou leiden tot bezwaar en dat dit bezwaar zou leiden tot een opschorting van de vergunning. Groot was dan ook de verbazing toen bleek dat DEWACO onze buren verplichtte uit hun woningen te vertrekken, zonder onbetwiste vergunning om tot een nieuw project te komen. Dit was totaal voorbarig en onverantwoord zeker gezien de duidelijke uitingen uit de buurt dat het project in deze vorm op verzet zou stuiten en niet vergunbaar leek.

Alles loopt op heden helaas zoals het toen voorspeld werd: door de vooringenomen houding van DEWACO om de werken aan te vatten zonder enig overleg werden de buren uit hun woningen weggehaald en blijven zij nu letterlijk al jaren in de kou. De bezwaren van de buurt werden door een onafhankelijke rechtbank gegrond geacht en de werken werden stilgelegd. Mocht DEWACO gehandeld hebben als een voorzichtig en redelijk persoon, dan was mogelijks al jaren een overlegd compromis gevonden tussen DEWACO, de stad en de buurt. Welk gezin breekt zijn eigen woning af zonder zekerheid over een nieuwe woning?

Intussen wordt nooit ten gronde met de buurt gediscussieerd. DEWACO doet er alles aan om de buurt te framen als klagers die tegen het sociale karakter van de volkswijk zijn. Integendeel: elke buur die hier kwam wonen, wist dat men terecht zou komen in een volkse wijk. Dit heeft in de afgelopen jaren nauwelijks problemen opgeleverd en het is jammer dat DEWACO, bijgetreden door schepen Smeyers, een wig wil drijven tussen de bewoners. Dat dit dreigt te lukken, blijkt uit de recente artikels in diverse kranten, waar onze voormalige en toekomstige buren worden ingezet om de publieke opinie te sturen. Wij kunnen echter niet aanvaarden dat de partij die in de vorige zaak ten gronde in het ongelijk werd gesteld, nu haar gelijk zou halen, louter omwille van het feit dat zij de werken reeds onbezonnen heeft gestart. Men tracht de buurt en de maatschappij voor voldongen feiten te plaatsen.

We citeren schepen Smeyers: “Ik begrijp dat buurtbewoners argwanend zijn als het over nieuwe sociale woonwijken gaat , maar de volkswijk aan de Schietbaan is sinds jaar en dag gekend als een buurt met sociale woningen”. Het lijkt er op dat schepen Smeyers een bepaald verzet tegen sociale projecten legitiem vindt? Wij vinden als buurt alvast van niet, en nergens in de bezwaren van de buurt wordt de link gelegd met het sociale karakter van het project.

De buurt heeft een aantal zorgen m.b.t. het project:

·       Weten de toekomstige bewoners dat zij, als quasi enige betrekker van een nieuwbouw in Aalst, geen gebruik zullen kunnen maken van gratis regenwater? In het kader van aandacht voor klimaat en milieu en de bijhorende adaptatiemaatregelen, worden hier een honderdtal nieuwe toiletten aangesloten op drinkbaar water… Dat moet men als particulier eens proberen! Om nog te zwijgen over het effect op de waterfactuur, nota bene van sociaal zwakkeren? Dit lijkt op “achterkamerpolitiek” en verdient minstens verduidelijking.

·       Weten de bewoners dat DEWACO zich rijk rekent aan een eenmalige niet-representatieve enquête om het aantal parkeerplaatsen te berekenen, rekening houdend met deelmobiliteit waarvan de adoptie helaas trager verloopt dan enkele jaren geleden werd ingeschat? Dit zal leiden tot parkeernood in de buurt, die nu reeds last heeft van foutparkeerders, zeker rekening houdend met het toekomstig verdwijnen van de parkeermogelijkheden in de Rerum Novarumstraat die wordt ingericht als “klimaatstraat”. Het zou jammer zijn dat er later verzet ontstaat tegen het prachtige project van de “klimaatstraat” door ondoordacht beleid vandaag.

·       Is de stad werkelijk overtuigd dat een dergelijke kazernebouw met woontoren van 16,5 (!) meter hoogte de voorkeur moet genieten op een coherent ingeplant project dat het karakter van de vroegere volkswijk behoudt en weerspiegelt? Het lijkt alsof elk van de gebouwen net “de bouwlaag teveel” heeft. Het lijkt niet realistisch dat een dergelijk privaat project middenin een wijk met twee bouwlagen en een hellend dak zou getolereerd worden. Het is nog niet te laat om een deel van het project te schrappen, door minder te focussen op het rendement van DEWACO en meer op de leefbaarheid van het project en zijn bewoners op lange termijn. Men wil hier tenslotte dubbel zoveel bewoners vestigen op dezelfde oppervlakte als vroeger!

·       Is het beperken van ondergrondse bergingscapaciteit voor water door het oprichten van een ondergrondse parking werkelijk de beste keuze vandaag?

·       In de maquette die op de eerste overlegvergadering werd getoond, werd het project ingekleed met diverse bomen. Deze bomen waren dermate groot gekozen dat ze de ware hoogte van het project trachtten te verhullen. De buurt vraagt duidelijkheid over de inkleding en de garantie dat deze inkleding ook na verloop van jaren kwalitatief zal blijven.

De buurt roept DEWACO en het stadsbestuur dan ook op om tot een eerlijk en open overleg te komen en de procedureslag stop te zetten. Het nieuwe project was een uitzonderlijke kans om tot een unieke leefomgeving te komen met een volks en groen karakter. De toekomstige bewoners benadrukken dat zij een hechte gemeenschap zullen vormen. Wij roepen op om, allemaal samen, een hechte gemeenschap te vormen, en niet te verzinken in wij/zij, ondanks de pogingen die DEWACO onderneemt om deze retoriek ingang te laten vinden. Laat ons deze kans niet verder verspelen.

 

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *