Brandweer blijft zich inzetten voor vervoer hulpbehoevenden…

Tijdens de coronacrisis staat de brandweer in onze regio paraat voor dringende en niet-dringende oproepen. Hulp bieden aan hulpbehoevenden blijft immers de kerntaak van de brandweer. Om de huidige situatie het hoofd te beiden heeft de brandweerzone haar werking snel moeten bijsturen, zowel in het belang van de burger als in het belang van het eigen personeel. Contact met coronapatiënten is onvermijdelijk. Om interventies op een veilige manier te kunnen uitvoeren, werd een zogenaamde coronakit samengesteld. Deze kit bevat beschermings-materiaal, waaronder overalls, mondmaskers, brillen en desinfectantie. Deze behoren sinds de uitbraak van de crisis tot de standaardbelading van de ziekenwagens. Ook werd er aandacht geschonken aan het correct desinfecteren van de ziekenwagen, en werd een aan-en uitkleedprocedure voor de ambulanciers uitgeschreven en aangeleerd. Er worden geen risico’s genomen, en tijdens iedere interventies is er aandacht voor het aantrekken van de juiste beschermingsmiddelen.

De brandweer blijft uiteraard alle dringende opdrachten vervullen. Ook hier werd de gebruikelijke werkwijze aangepast. De nadruk ligt hier op het respecteren van social distancing-maatregelen, het voorzien van mondmaskers, en eveneens het ter beschikking stellen van coronakits. Ook voor onze brandweerlieden werden bijkomende instructies voorzien, en werden er organisationele maatregelen getroffen. Zo wordt de conventionele uitruk nu verdeeld over meerdere voertuigen, opdat ook hier voldoende afstand kan gegarandeerd worden tussen de manschappen.

Voor wat betreft niet-dringende interventies, zoals het verdelgen van wespen of leegpompen van kelders, wordt de situatie nu eerst grondig bekeken. Ook de noodzaak van tussenkomst wordt geëvalueerd, en dit om zo veilig mogelijk te kunnen tussenkomen. We willen met deze maatregelen niet enkel ons personeel beschermen, maar ook de burger.
Naast deze kerntaken staan we ook af en toe in voor het transport van mondmaskers naar de ziekenhuizen en woonzorgcentra. Deze worden verdeeld via Defensie vanuit de provinciale hub in het militair domein van Gavere.

Tenslotte is ook bij de brandweerfamilie het sociale leven volledig stilgevallen: alle reguliere activiteiten zoals oefenmomenten en opleidingen, maar ook activiteiten van de diverse vriendenkringen werden tot nader order opgeschort. Afstandsleren en dagelijks vergaderen via videoconferentie kent hierdoor versneld zijn intrede. Aan de hand van nieuwsbrieven en videoboodschappen houden we dagelijks contact met onze 450 manschappen. Het stimuleren van feedback en suggesties van de manschappen omtrent het verbeteren van maatregelen staat hierbij centraal. Het is dan ook in deze tijden dat de slogan van onze brandweerzone BVLAR ‘Samen sterk voor veiligheid’ meer dan ooit van toepassing is.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *