Binnenkort zonnepanelen op zee mede dankzij Jan De Nul…

Een consortium van Tractebel, Jan De Nul Group, DEME, Soltech en Universiteit Gent kondigt trots de lancering aan van een innovatief project op het vlak van zonnetechnologie op zee. De partners zijn er rotsvast van overtuigd dat zonnepanelen op zee één van de belangrijkste bronnen van groene energie zijn voor de toekomst. Als dat op diezelfde locatie gecombineerd wordt met aquacultuur en offshore windenergie, dan maakt deze innovatieve technologie het bovendien mogelijk om de beschikbare ruimte efficiënter te gebruiken. Als de kostprijs van de technologie voor fotovoltaïsche zonne-energie blijft dalen, dan is de evolutie naar offshore toepassingen op hoge golven de logische volgende stap na drijvende zonnepanelen op meren en dammen en offshore toepassingen in lagunes en andere beschutte omgevingen. Factoren zoals beperkte beschikbaarheid van land en de grootschalige standaardisering zullen waarschijnlijk bijdragen aan de groei van de markt voor offshore zonne-energie, net zoals dat het geval was voor windenergie.

Zonne-energie toepassen in een ruigere zee-omgeving zorgt ervoor dat de bestaande fotovoltaïsche zonnepanelen aangepast moeten worden zodat ze bestand zijn tegen zout water, sterke stromingen en hoge golven. Bovendien moet er een drijvende structuur ontworpen worden  die een kosten competitieve oplossing toelaat. Ten slotte wordt van bij het begin ook de integratie van de drijvende zonnepanelen in het ecosysteem onderzocht, zodat de impact zoveel mogelijk beperkt wordt.

De partners van het consortium brengen alle nodige vaardigheden en expertise bijeen om van dit innovatieve project een succes te maken.  Terwijl Tractebel een sterke reputatie geniet in engineering voor fotovoltaïsche technologie en offshore engineering, zijn DEME en Jan De Nul Group dan weer uiterst ervaren in werkzaamheden op zee en zijn ze betrokken bij de ontwikkeling en installatie van heel wat windparken. Soltech is expert in gespecialiseerde fotovoltaïsche zonnepanelen en de Universiteit Gent is één van de toonaangevende kenniscentra inzake offshore engineering, aquacultuur en ecosysteemstudies.

Het consortium werd, onder leiding van Tractebel, opgericht in het kader van de Vlaamse Blauwe Cluster en wordt sterk ondersteund door VLAIO. Dit project beschikt over een budget van ongeveer 2 miljoen euro, wat het resultaat is van een samenwerking tussen de industrie en overheidssteun. Met die middelen wil het consortium nieuwe concepten ontwikkelen en testen uitvoeren in het laboratorium en in de praktijk om zo de eerste stappen te zetten in de richting van de commercialisering van de technologie.

De partners van het consortiums zijn de eersten in België die onderzoek doen naar deze oplossing voor offshore zonne-energie. Het is hun ambitie om als eerste offshore zonne-energieparken op te zetten in de Noordzee, eventueel in combinatie met windparken en aquacultuur. Op die manier positioneren de partners zich binnen deze nieuwe en snel evoluerende markt.

“We zijn trots dat we deel uitmaken van dit onderzoeksprogramma en deze innovatieve oplossing”, zegt Philippe Hutse, Offshore Director bij Jan De Nul Group. “Jan De Nul is sterk overtuigd van offshore duurzame energiebronnen en kijkt ernaar uit om alternatieve oplossingen zoals drijvende fotovoltaïsche zonnepanelen uit te werken als deel van de toekomstige offshore energiemix. Daarom willen we onze krachten bundelen met de industrie en de overheid om deze duurzame oplossing in een sneller vaarwater te brengen.”

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *