BIN-Z Geraardsbergen zorgt voor daling criminaliteit…

Stadscentrum Geraardsbergen Persregio DenderRecent vond de jaarlijkse ledenvergadering plaats van het Geraardsbergse BIN-Z (Buurtinformatienetwerk voor Zelfstandigen). Het BINZ is een samenwerking tussen de zelfstandige ondernemers, de politie en het stadsbestuur die samen zorgen voor een verhoogde veiligheid in het stadscentrum. Burgemeester Guido De Padt deed in 2009 in zijn toenmalige hoedanigheid van minister van binnenlandse zaken al een oproep om voor het handelscentrum een BINZ op te richten. Dit gebeurde uiteindelijk in 2013 onder de auspiciën van de burgemeester, hetgeen leidde tot een netwerk dat momenteel 108 aangesloten leden kent. Het wordt geleid door Walter Van Noten, uitbater van een kledingzaak in de Brugstraat.

Christophe Temmerman van de politie gaf toelichting bij de cijfers: “Terwijl er in 2016 nog 29 winkeldiefstallen werden aangegeven, daalde  dit aantal in 2017 naar 14 feiten, een vermindering dus met de helft. Er werden 7 daders gevat. Buiten de omschrijving van het BIN-Z waren er binnen de politiezone in 2016 en ook 2017 24 aangiftes, waarbij de daders bij  respectievelijk 19 en 22 winkeldiefstallen werden gevat.” Burgemeester Guido De Padt wees ook op het belang van de actie “Diefstal preventie-advies”. Negen vrijwilligers werden opgeleid om in de handelszaken en woningen raad te geven over de wijze waarop men zich tegen diefstal kan beveiligen. Een gratis advies op maat van de zelfstandige onderneming, maar ook voordrachten op vraag van verenigingen. “Dit is een mooie vorm van burgerparticipatie. Burgers helpen burgers om zich te beschermen tegen inbraak en diefstal, hetgeen ook een ontradingseffect heeft,” aldus Guido De Padt.

Ook BIN-Z voorzitter Walter Van Noten was in zijn nopjes.. “We slagen erin om meer en meer collega’s lid te maken van het netwerk, hetgeen de efficiëntiegraad ervan verhoogt. Door de sms-berichten over verdachte gedragingen, zijn we in staat om mogelijke daders onmiddellijk te herkennen en diefstallen te vermijden.” Burgemeester Guido de Padt had nog een leuke mededeling in petto: “Uit een recente tevredenheidsenquête is gebleken dat een vriendelijke bediening zeer hoog scoort bij de klanten van het handelscentrum. Een uitstekend wapen  tegen de bedreiging van de e-commerce.”

Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *