Bijzonder bijstandsteam van Aalsterse politie bestaat 10 jaar…

Het bijzondere bijstandsteam van de Politie Aalst bestaat dit jaar tien jaar. zo’n 40 à 50 keer per jaar wordt het bijstandsteam ingezet in de meest gevaarlijke situaties. De stad Aalst werkt hiervoor samen met de stad Ninove en de stad Dendermonde. Vrijdag jongstleden vonden de viering plaats. In en rond Utopia werd ORCO in de kijker gezet. Zowat 90 genodigden woonden de academische zitting bij en konden daarna van een demonstratie genieten. ORCO staat voor Ondersteuningscapaciteit voor Risicovolle en Complexe Operaties. Onder de genodigden waren onder andere de gemeenteraadsleden, verschillende contactpersonen van de federale politie en ook de burgemeester en korpschef van Dendermonde en de korpschef van Ninove. Politiezone Aalst heeft namelijk een samenwerkingsovereenkomst met Dendermonde en Ninove op vlak van ORCO. ORCO werd opgericht onder korpschef op rust Denis Bergmans. Zoals bij vele gespecialiseerde of bijzondere bijstandsteams in België is de oorsprong te vinden in 1972 na het dramatische incident op de Olympische zomerspelen. Meneer Bergmans mocht onder zijn bewind in 2012 uiteindelijk de opstart van een bijzonder bijstandsteam in Aalst mee initiëren en in 2013 was het team voor het eerst operationeel.

Volgens burgemeester Christoph D’Haese slaat de criminologische bestaansreden van ORCO op verschillende overwegingen. ORCO is getraind om te handelen in gevaarlijke omstandigheden. Zij worden ingezet wanneer de reguliere politie niet over de middelen, de vaardigheden of de expertise beschikt om een bepaalde situatie veilig af te handelen. Het doel van een bijzonder bijstandsteam is om gevaarlijke situaties aan te pakken, waarbij de veiligheid van burgers en politiepersoneel voorop staat. Dankzij de goede verstandhouding tussen de bestuurlijke overheid en politie kan ORCO in optimale omstandigheden functioneren. Christoph D’Haese (N-VA): “ORCO schrijft al 10 jaar een succesverhaal. Veiligheid waarborgen in de moeilijkste situaties is een prioriteit. Zij vormen een absoluut noodzakelijke schakel om de veiligheid voor de samenleving in een centrumstad als Aalst te garanderen.”

Korpschef Jürgen Dhaene benadrukte de maatschappelijke relevantie van ORCO. De andere bewapening, uitgebreidere opleiding en gestructureerde manier van werken maken dat zij het risico voor zichzelf, de collega’s en iedereen rondom hen tijdens een interventie sterk kunnen verkleinen. Elke politieoptreden heeft een impact op betrokkenen en omstaanders. Hun absolute prioriteit is de veiligheid en de impact van een tussenkomst zo klein mogelijk te houden. PERSBERICHT 2 De korpschef blikt tevreden op de dag terug: “Vandaag was een nuttige dag om de werking van ons bijzonder bijstandsteam ORCO in de kijker te zetten. Het is een mogelijkheid om de collega’s te bedanken voor hun inzet die ze dagelijks leveren. En we kijken er naar uit om in de toekomst de constructieve samenwerking met politiezones Dendermonde en Ninove verder te zetten.”

Als laatste spreker was het diensthoofd van ORCO aan het woord. Hij was erbij toen het team werd opgericht en gaf een overzicht van welke stappen naar professionalisering ondertussen zijn gezet. Professionalisering is een belangrijk aspect om de efficiëntie, effectiviteit en veiligheid van politieoperaties te waarborgen. Hij wil hier in de toekomst blijven op inzetten en verder bouwen aan de professionaliteit en modernisering van ORCO. Na de academische zitting gaven de leden van het bijzondere bijstandsteam een demonstratie aan de genodigden. De aanwezigen konden zien hoe het stroomstoot wapen wordt ingezet wanneer een verdachte de ploeg wil aanvallen. ORCO liet ook zien hoe ze een onderschepping op voertuig aanpakken.

Tot slot lieten ze ook zien hoe een versterkte huiszoeking eraan toegaat. Bij het krieken van de dag vallen de ploegen binnen bij de verdachte om die letterlijk uit hun bed te lichten. Ze steven ernaar om zo stil en veilig mogelijk de verdachten te kunnen inrekenen. Ook de drone werd ingezet tijdens de demonstratie. Zo konden de aanwezigen zien dat ORCO tijdens hun operaties vaak ook vanuit de lucht een oogje in het zeil houdt.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *