Bezoek een nog werkende molen tijdens de ‘Open Molendag’…

Op zondag 17 oktober eerstkomende organiseren de molenaars van Oost- en West-Vlaanderen een ‘Open Molendag’. In onze regio kan je drie maalvaardige molens gaan bezichtigen. Tijdens deze ‘Open Molendag’ wil men het molenaarsambacht in de kijker zetten, en de bezoekers laten constateren dat het bedienen van een windmolen niet zo simpel is als je had gedacht. De molenaars in de beide provincies zijn een actieve gemeenschap, die talrijke activiteiten organiseren zowel lokaal als over de provinciegrenzen heen.

We geven je even een korte beschrijving van waar en wat je kan gaan bekijken op Ninoofs grondgebied. Om te beginnen de Wildermolen in deelgemeente Appelterre, te zien bovenaan links in beeeld, dewelke een staakmolen is. Dit is een hele oude molenvorm die voor het eerst voorkwam in de 12de eeuw in het graafschap Vlaanderen. Een houten molen die op één punt steunt en waarvan de molenkast 360° kan worden gedraaid, naar de wind. De huidige molen van Appelterre dateert van 1779 en is eigendom van de Stad Ninove.

Als tweede te bezichtigen molen is er de molen Ter Zeven Wegen in de Ninoofse deelgemeente Denderwindeke dateert van 1863 en is een bovenkruier. Van deze stenen molen kan enkel de kap (het dak) draaien over 360°.

Het derde type molen, tenslotte, is een watermolen, de Fonteintjesmolen in deelgemeente Meerbeke. Deze molen haalt zijn kracht uit het stromende water. De molen werd al vermeld in een octrooi van keizer Karel V uit 1550 en deed toen dienst als volmolen. Een manier om wollen stoffen meer kwaliteit te geven. Pas in 1764 kreeg hij zijn huidig gebruik als korenmolen.

De drie eeuwenoude molens zijn allemaal maalvaardig en toegankelijk voor het publiek. Op alle drie de molens kan je een hele dag lang terecht voor maaldemo’s, kindvriendelijke rondleidingen en de verkoop van (bio)meel. De molens zijn open van 10.00 uur tot 18.00 uur. Ninove is de enige stad in Vlaanderen met drie -nog actieve- molens. De drie molens vertegenwoordigen drie verschillende types.

Alle verdere info via: Vlaamse Molens – Oost-Vlaamse molens – Molenforum.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *