Bewegingswetenschapper Eline Lievens uit Erpe-Mere geselecteerd voor prestigieuze Vlaamse PhD Cup…

SciMingo vzw gaf de selectie van de Vlaamse PhD Cup 2022 vrij. Via deze wedstrijd dagen wij, i.s.m. onder meer Radio 1 & Eos Wetenschap, jonge onderzoekers uit om hun doctoraatsonderzoek met de wijde wereld te delen. We schotelen hen daarbij een stevige uitdaging voor: leg de kern van je jarenlange, complexe onderzoek eens uit in een heldere presentatie van slechts… 3 minuten. Ze krijgen hiervoor een vierdaagse mediatraining bij o.a. de VRT. Daar zal onder meer Journaal-anker Riadh Bahri hen op 23 september tijdens een interviewtraining het vuur aan de schenen leggen.

Bij de 16 genomineerden zit bewegingswetenschapper Eline Lievens (UGent) uit Erpe-Mere. Zij ontwikkelde me haar collega’s een nieuwe techniek om het spiervezeltype van topsporters snel en pijnloos in kaart te brengen. Dat kan helpen om sneller toptalenten op te sporen en naar de sport te leiden.

Eline Lievens (°1992) verdedigde in september 2021 met veel enthousiasme (én glans) haar doctoraat over het spiervezeltype in de sport. Als FWO postdoctoraal onderzoeker heeft ze het geluk om haar passie voor onderzoek nog minstens 3 jaar verder uit te diepen. Naast een gedreven wetenschapper, staat ze ook in de sportpraktijk als oprichter van de ‘Sportschuur’ en is ze de trotse mama van Odil.

“Het spiervezeltype van de mens verschilt enorm van persoon tot persoon. De spieren van sommige mensen zijn voornamelijk opgetrokken uit trage spiervezels en die van andere dan weer vooral uit snelle spiervezels. Dit spiervezeltype speelt een bepalende rol in sportprestaties. En toch gebruikt men deze factor niet in de dagelijkse begeleiding van atleten en ligt het wetenschappelijk onderzoek over dit topic al tientallen jaren stil. Dat komt omdat je tot voor kort een stukje spier moest wegnemen bij een atleet om zijn of haar spiervezeltype te kunnen bepalen. Om hier verandering in te brengen, ontwikkelden we een niet-invasieve methode, waarbij we het spiervezeltype inschatten via een MRI-scan. Het is de start van de heropleving van het spiervezeltype in de sport.”

Foto: Kevin Faingnaert)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *