Bestuur betreurt werkwijze verhuis bewoners Hemelrijk…

Het lokaal bestuur Denderleeuw is niet opgezet met de aanpak van de sociale huisvestingsmaatschappij Dewaco bij de geplande renovaties in de wijk Hemelrijk. Het gemeentebestuur werd pas eind vorige maand op de hoogte gebracht van de concrete plannen en voelt zich in snelheid gepakt. Er is de vrees dat de huisvestingsmaatschappij te licht voorbij gaat aan de sociale impact. Het lokaal bestuur vraagt aan de bevoegde minister om tussen te komen. Los van regelgeving wordt vooral gepleit voor menselijkheid. De bewoners van Hemelrijk krijgen een totaal vernieuwde en energiezuinige woning. De bewoners worden herhuisvest naar een andere (gerenoveerde) woning uit het woningpatrimonium van Dewaco. Het lokaal bestuur vraagt aan Dewaco aandacht voor een menselijke begeleiding en heldere communicatie en dus ook in te zetten op de woonbegeleiding én een herhuisvesting van zittende huurders.

Brief aan Minister van Wonen. “Wij werden van deze grootse plannen van Dewaco pas eind januari 2021 op de hoogte gebracht en niet actief betrokken in deze grote verhuisbeweging in de wijk Hemelrijk. Wij nodigden Dewaco vrijwel onmiddellijk uit tot overleg om deze ingrijpende wijziging in de wijk te bespreken en de sociale impact op een of andere manier te kunnen verzachten. Het gesprek vond plaats deze week. Er werd ons beloofd om maximale inspanningen te doen om minstens alle inwoners die definitief moeten worden herhuisvest, in de wijk Hemelrijk te herhuisvesten om de sociale cohesie alsnog maximaal te vrijwaren. Ondertussen schreven we Minister van Wonen Mathias Diependaele  aan om de sociale impact van de nieuwe wetgeving aan te kaarten en vroegen we een persoonlijk onderhoud aan”, aldus schepen Jan De Nul.

Het lokaal bestuur deelt de bezorgdheden en frustraties van de inwoners en schaart zich ook achter hen. “Wat de regelgeving ook zegt, dan nog zijn wij het hier niet mee eens. Wij doen al wat binnen onze mogelijkheden ligt om dit op hoger niveau aan te kaarten”, aldus nog schepen Jan De Nul.

De plannen veroorzaken heel wat onrust bij de bewoners. Vooral de oudere bevolking die sinds jaar en dag de woning onderhoudt, blijkt nu de dupe te zijn. “We begrijpen dat de huisvestingsmaatschappij in deze coronatijden geen bewonersvergadering kan organiseren. De bewoners worden nog persoonlijk aangeschreven door Dewaco. Maar er moet vooral een optimale begeleiding komen en waar mogelijk flexibeler zijn. Het kan niet dat de huisvestingsmaatschappij de  Denderleeuwenaren op deze manier verplicht te verhuizen. Het is onze plicht om de belangen van onze inwoners hier te verdedigen. Wij zullen daar op toezien”, aldus burgemeester Jo Fonck.

De renovatiewerken en de verhuisbewegingen treffen de oudste generatie huurders heel hard. Zij wonen in deze wijk hun hele leven en moeten hun goed onderhouden woning achterlaten. De impact van een gedwongen verhuis werd onvoldoende bekeken. “Heel wat inwoners voelen zich goed in hun wijk, buren praten er nog tegen elkaar, er zijn daar oprechte vriendschappen, we hebben er met de Palaver een intense wijkwerking opgezet. Dit hakt in op hun welzijn en persoonlijk leven”, aldus nog schepen Jan De Nul .

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *