Belfort moet ganse jaar trekpleister worden voor stad Aalst…

Met de aftrap van de #andersbijons-campagne wil de stad Aalst ten volle inzetten op haar toeristische troeven. Laat het Aalsters belfort, Unesco wereldcultuur-erfgoed, nu net één van de potentiële troeven zijn en dus toeristische aantrekkingskracht hebben. “Sinds april 2018 werd het belfort opengesteld voor publiek. Iets meer dan 3.000 bezoekers werden wegwijs gemaakt in het gebouw tijdens één van de 76 rondleidingen.” zegt gemeenteraadslid Pieter Cassiman (N-VA) die de cijfers opvroeg bij schepen van Toerisme Caroline De Meerleer (N-VA). “Maar het belfort heeft veel meer potentieel. Mooie voorbeelden zien we in Ieper en Brugge, waar een permanente publieksontsluiting zorgt voor respectievelijk gemiddeld 40.000 en 240.000 bezoekers op jaarbasis.”

Cassiman is dan ook blij dat er ingezet wordt op een integrale toegankelijkheid van het belfort. Met eigen middelen maar onder andere ook met subsidies van de Vlaamse Regering, wil de stad dit uitzonderlijk erfgoed op een eigentijdse en belevingsvolle manier tonen aan het brede publiek. “Het belfort moet meer zijn dan een statig middeleeuws gebouw in het midden van de Grote Markt. In twee nissen boven de leuze, nec spe nec metu, bevinden zich een poorter en een krijger, die macht en vrijheid symboliseren. Het is niet meer dan logisch dat het middeleeuws verhaal over macht en vrijheid haar onderdak krijgt in het symbool voor die stedelijke macht, het belfort, waar buiten coronatijden de gemeenteraad maandelijks vergadert.”

In het schriftelijke antwoord dat gemeenteraadslid Pieter Cassiman mocht ontvangen blijkt ook dat er een scenario komt voor het bezoek aan het belfort, waarbij de bezoekers doorheen het gebouw worden begeleid met verschillende innovatieve technieken via een zogenaamd ‘dwingend parcours’.

Het gebouw en alle ‘kunstige’ elementen in het belfort en de specifieke ruimtes eigen aan het gebouw zullen worden gebruikt als voornaamste presentatietechniek en vertellen van daaruit de verschillende verhalen. Door toevoeging van nieuwe elementen wil de stad het verhaal van macht en democratie vertalen naar vandaag. Voorzitter van de gemeenteraad, David Coppens (N-VA), is tevreden met de plannen voor het belfort: “Van bij het begin van de legislatuur heb ik gezegd dat ik de deuren van het belfort wou opengooien en de afstand tussen burger en bestuur verkleinen. Door de ontsluiting van het belfort maken we die afstand fysiek kleiner en kunnen de bezoekers kennismaken met het gebouw dat tot de dag van vandaag symbool staat voor de Aalsterse democratie. Het hoogste politiek orgaan van de stad, de gemeenteraad, zetelt er elke maand. Vanaf september tevens terug fysiek na een jaar digitaal vergaderen naar aanleiding van de Coronapandemie.”

“Het verhaal moet zowel jong als oud aanspreken.” gaat Cassiman verder. “Ik hoop dat er plaats en ruimte komt voor educatieve activiteiten, waar ook kinderen en jongeren, zowel in school- als gezinsverband, de geschiedenis van onze stad kunnen leren kennen, maar ook wegwijs gemaakt worden in hoe een stad besturen werkt.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *