Bedrijven in de regio krijgen mogelijks Europese steun…

Geraardsbergen en Ninove behoren tot de 25 steden en gemeenten waar mogelijk investeringssteun aan grote bedrijven kan worden gegeven vanuit Europa. Op initiatief van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering een voorstel voor regionale steunkaart goedgekeurd. Dat voorstel moet nog door de Europese Commissie worden aanvaard. Het gaat om 25 gemeenten waaronder ook Ninove en Geraardsbergen onder de regionale steunkaart komen te vallen, en waar op die manier investeringssteun aan grote bedrijven gegeven kan worden.

“Met de regionale steunkaart kunnen we bepaalde regio’s steunen in hun ontwikkeling. Het gaat dan om regio’s waar de economische ontwikkeling minder is dan in andere regio’s en Europese lidstaten. Dat gebied wordt kleiner in vergelijking met de vorige periode. Dat is goed nieuws aangezien dat betekent dat de economische ontwikkeling versterkt werd. Toch vallen nog 25 gemeenten onder de steunkaart. Daar kunnen grote bedrijven onder bepaalde voorwaarden 8% investeringssteun krijgen. Zo versterken we de Vlaamse regio’s die een duwtje in de rug mogen krijgen.” – Vlaams minister van Economie Hilde Crevits.

De Europese commissie maakt het mogelijk om in gebieden met minder economische activiteit bijkomende overheidssteun te verlenen aan nieuwe investeringen van grote ondernemingen. Dat gebied wordt voor België en Vlaanderen kleiner in vergelijking met de aflopende periode. In de gemeenten die deel uitmaken van de steunkaart kan de Vlaamse regering naast de steun aan KMO’s onder bepaalde voorwaarden ook 8% investeringssteun verstrekken aan grote bedrijven. De Europese Commissie heeft bepaald dat België een regionale steunkaart krijgt die maximaal 25,83% van de bevolking mag omvatten. 2,5% daarvan moet sowieso naar Luxemburg gaan. Vlaanderen heeft recht op 6% van het te verdelen percentage. Binnen Vlaanderen heeft de Vlaamse regering nu een voorstel klaar.

Om de gemeenten te bepalen worden verschillende criteria gehanteerd: het aantal werkzoekenden tov. het Vlaams gemiddelde, de bruto toegevoegde waarde tov. het Vlaams gemiddelde en de beschikbaarheid van bedrijventerreinen. Bovendien moeten de arrondissementen of provincies voldoen aan de EU-voorwaarden en moet het gaan over aansluitende gebieden met ten minste 100.000 inwoners. Zo werden 25 gemeenten geselecteerd.

De regionale steunkaart is belangrijk om te weten in welke gemeenten er eventueel investeringssteun aan grote bedrijven gegeven kan worden, maar de criteria om die steun te geven blijven uiteraard wel gelden. Bedrijven die in aanmerking willen komen moeten dus voldoen aan de strikte, nieuwe, voorwaarden Strategische Transformatiesteun. De verdere transitie van de economie zal zo ook nog meer op duurzaamheid en klimaat gericht worden. De steunkaart is ook belangrijk voor de federale fiscale steun in het kader van ontwrichte zones.

(Foto: Solva)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *