Audiovisuele projectie bij fotokring Focus Ninove…

Fotokring Focus Ninove gaat een feestje bouwen.  Clement Herremans, één van de leden, is niet alleen 50 jaar lid van de vereniging, hij is er ook 45 jaar actief in het bestuur waarvan 40 jaar als schatbewaarder. Daarenboven heeft hij in die periode ook nog eens 15 jaar gezeteld als wedstrijdcommissaris in het overkoepelende orgaan, de Oost Vlaamse Unie van fotokringen. Om dit jubileum te vieren organiseren wij op zaterdag 16 februari 2019 een digitale projectie waar een 20-tal oude diareeksen in een nieuw digitaal jasje gestopt werden. Hier werd de vakkundige hulp die Guido Baeyens hem aanbood met gretige handen aanvaard. Het is fijn als vrienden zich vinden en elkaar helpen in hun gemeenschappelijke hobby. Het evenement heeft de naam ‘Clement in de kijker – een eerbetoon aan Paul Cieters’ meegekregen.

Clement hoeft aan foto-minnend Ninove bijna niet voorgesteld te worden als fotograaf.  Reeds 50 jaar is hij als fotograaf trouw aan zijn eigen stijl. Hij verstaat de kunst om mensen in hun kader te plaatsen en landschappen en gebouwen in al hun eigenheid te fotograferen. In de tijd van de analoge fotografie was hij een meester in het zwart-wit-genre.  Hij evolueerde mee met de moderne tendensen en verdiepte zich in allerhande digitale foto verwerkingsprogramma’s.

Hoofdzakelijk in de jaren ’80 was hij heel actief én succesvol in het maken van diareeksen. Alle Pollaarse en Winnikse coryfeeën zijn voor zijn lens gepasseerd: van lintjes maakte hij blommen, hij leerde ons hoe Mitjes in Pollare zijn brood stond te bakken, hij toonde ons hoe zijn bloedeigen vader, Prosper, zijn laatste stoel vlechtte.  Niet alleen de lokale bevolking maar zelfs nationale en internationale jury’s keken naar zijn werk en zagen dat het goed was, zeer goed zelfs. De hoogtepunten in zijn fotografische carrière haalde hij op de tweejaarlijkse internationale wedstrijd voor diareeksen in Mechelen.  In 1982 ging hij lopen met de eerste prijs in de categorie documentaire met ‘Lintjes worden blommen’ en op 1 juni 1984 won hij de eerste prijs over alle disciplines en kreeg hij voor de reeks ‘Dagelijks brood’ de medaille van ZM-koning Boudewijn. Het waren allebei absolute hoogtepunten, niet alleen voor de fotograaf maar evenzeer voor de tekstschrijver.

De tekstschrijver was tegelijkertijd ook de man die de teksten insprak: Paul Cieters. Paul is op 19 juli 2017 overleden en een eresaluut vanwege de fotoclub is nu op zijn plaats. De samenwerking tussen de fotografen van Focus, meer bepaald de ‘diareekswerkers’ en Paul Cieters was heel nauw. In dit eerbetoon willen we graag de nauwe en goede band tussen Clement en Paul naar voor brengen: Clement nam de beelden en maakte er een reeks van. Paul schreef de tekst en gaf de reeks een ziel door de tekst dan ook zelf in te spreken.  Mede hierdoor is Paul Cieters in Ninove onsterfelijk geworden. Hij is een deel van de levende geschiedenis van Ninove, Pollare, Denderwindeke en omstreken. Het is een geschiedenis waaraan hij zelf heel veel heeft meegeschreven.

Op 16 februari 2019 vindt dit eerbetoon plaats in het Trefpunt, Bokkendries 9 in Denderwindeke. Er zijn projecties om 14.30 en om 19.30 uur. In totaal worden er 20 reeksen geprojecteerd, van twee maal 50 minuten. Er is telkens een pauze voorzien, en de inkom is gratis.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *