Allerhande verhalen en foto’s gezocht Ninove onder #STrOOM…

Erfgoedcel Denderland zoekt na verhalen, foto’s en documenten over de industrie in Aalst, nu ook meer bruikbaar materiaal over de lucifer- en textielindustrie in Ninove. Er heerste voor en na de Tweede Wereldoorlog heel wat bedrijvigheid in onze Denderstreek. Dit zal vertaald worden tijdens een verzameldag rond het project ‘#STrOOM’, dat doorgaat op zondag 29 maart 2020.

Ken jij verhalen over de Ninoofse luciferfabrieken? Of heb je zelf nog in de lokale textielindustrie gewerkt? Erfgoedcel Denderland zoekt jouw verhaal voor een nieuwe fietsbrochure. Michaël Van Houtte, erfgoedconsulent bij de erfgoedcel legt uit: “We zoeken foto’s, archiefmateriaal en verhalen over het industriële verleden van Ninove. De stad heeft door zijn ligging aan de Dender een bijzondere industriële ontwikkeling gekend in de 19e eeuw. De komst van het spoor versterkte deze evolutie. Vooral de textielindustrie en de stekskesfabrieken zijn gekende voorbeelden.”

Met het project #STrOOM wil Erfgoedcel Denderland dit erfgoed in de kijker zetten. “Veel mensen beseffen niet dat hun verhalen belangrijk zijn om door te geven. Soms zit er in een oude vergeten schoendoos een stapeltje foto’s, die ons een inkijk kan geven in hoe het er vroeger aan toe ging” aldus Van Houtte.

Op zondag 29 maart organiseert de erfgoedcel een verzameldag in de voormalige maalderij Prové aan de Denderkaai: “Iedereen is welkom. Er zijn gratis rondleidingen om 14u en om 15u30. Doorlopend organiseren we samen met de collega’s van het stadsarchief een scansessie voor foto’s en ander archiefmateriaal en verzamelen we verhalen. Wie weet komt jouw verhaal wel in de nieuwe regionale fiets- en wandelbrochure die in juni zal verschijnen.”

Praktisch: Zondag 29 maart, rondleidingen om 14.00 en om 15.30 uur, in Maalderij Prové, Denderkaai 42 – 9400 Ninove. Gratis, inschrijven niet nodig. Doorlopend scansessie Stadsarchief en registratie van verhalen over Dender, spoor en industrie. Meer info vind je op erfgoedceldenderland.be/stroom.

(Foto: Heemkring Okegem)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *