Alfasun en Alfacool bouwen energieneutraal voorbeeldpand…

Alfasun en Alfacool uit Ninove bouwen een energieneutraal voorbeeldpand. vooraleer ze dat doen, maken ze wel nog een tussenstop. Het bedrijf verhuist vanaf vandaag naar de Mallaardstraat 9 in Ninove. Daar is op 22 oktober van dit jaar de eerste steen gelegd van het nieuwe regionale bedrijventerrein Doorn Noord. Het geeft plaats aan tien bedrijven die op termijn samen werk zullen geven aan zo’n 500 personeelsleden. Alfasun en Alfacool plannen er een bedrijfsgebouw-voorbeeldpand dat dé referentie wordt voor de energieneutrale aanpak van industriële gebouwen en privéwoningen.

Door lokale energieopwekking zal het bedrijventerrein Doorn Noord uitgroeien tot een van de meest duurzame van Vlaanderen. “Daar willen we ons steentje aan bijdragen”, zegt Stefaan Delbaere, zaakvoerder van Alfasun en Alfacool. “We beloven doordachte oplossingen voor energie, verwarming en koeling voor woning of gebouw. Hoe kunnen we die belofte beter waarmaken dat door zelf een energieneutraal voorbeeldpand te bouwen.”

Technieken van de toekomst. De specialisten van Alfasun en Alfacool willen verschillende technieken combineren om hun nieuwe bedrijfspand energieneutraal te maken. Stefaan Delbaere vertrekt van de kernvraag: “Waar kunnen we energie vandaan halen en hoe kunnen we zelfvoorzienend worden? We bestuderen hoe we zonnepanelen, zonnecollectoren en andere technieken kunnen inschakelen. In een industrieel pand is er meestal dakoppervlakte genoeg, maar dé grote uitdaging bestaat erin om twee jaar vooruit te kijken: wat zijn de technieken van de toekomst?”

Van gratis zon tot intelligente opslagvaten. In een pand lopen de kosten voor verwarming en elektriciteit het hoogste op. Daarom willen Alfasun en Alfacool in hun bedrijfsgebouw optimaal gebruikmaken van oriëntatie en de passieve warmte van de zon, want die is gratis: “We gaan doorgedreven isolatie aanbrengen in het gebouw. Er komt vloerverwarming, omdat we daar op lage temperaturen kunnen werken met warmtepompen die via de zonnepanelen worden gevoed. En we denken eraan te kiezen voor grote opslagvaten die het teveel aan energie van watercollectoren en zonnepanelen tijdelijk opslaan en later weer vrijgeven – net als een intelligente batterij. Tot slot zullen we voor de verlichting in het gebouw geïsoleerde koepels op de juiste plaatsen voorzien, zodat we zo weinig mogelijk elektrische energie voor verlichting verbruiken.”

Zelf energie voor wagenpark produceren. De verhuizing is gepland voor binnen twee jaar. Het wordt voor Alfasun en Alfacool een mooie kans om alle activiteiten duurzaam te laten voorlopen. Stefaan Delbaere kijkt vooruit: “Vanuit één centrale hoofdvestiging in Ninove met zowel kantoren als opslagruimte kunnen we onze klanten sneller en beter bedienen. De vlotte bereikbaarheid van dit nieuwe bedrijventerrein tussen de Aalstersesteenweg (N405) en de Expresweg (N45) komt ook de mobiliteit van onze medewerkers ten goede.”

Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *