Afschaffing terrasbelasting in Aalst krijgt een vervolg…

Unizo, Horeca Oost-Vlaanderen, de adviesraden en district A reageren op de beslissing van het Aalsterse schepencollege met betrekking tot het niet innen van de terrasbelasting. Schepen Beulens en schepen De Ridder stuurden deze week een persbericht de wereld in waarmee de beslissing van het schepencollege om de terrasbelasting gedurende één jaar niet te innen wereldkundig gemaakt werd. Verkeerdelijk zou hiermee de indruk kunnen  gewekt worden dat deze maatregel het enige resultaat is van het overleg binnen de economische task force.

Unizo, Horeca Oost-Vlaanderen, de adviesraden (Handel & Horeca, Industrie & KMO) en  de Aalsterse handelaarsvereniging district A maken allen deel uit van de economische taskforce die onder impuls van Unizo werd opgericht begin april. Binnen deze task force werd en wordt hard gewerkt aan een globaal plan om de Aalsterse economie te ondersteunen tijdens en na de crisis en dit samen met de Burgemeester en de schepenen van economie en financiën. Sinds de oprichting  werden binnen deze groep ettelijke voorstellen gedaan.

Op 27 april besliste het Schepencollege dat alle niet aangewende budgetten gereserveerd zullen worden voor corona-herstelmaatregelen. Het gaat concreet om budgetten die vrijkomen door allerlei evenementen die niet kunnen doorgaan, zoals Topdag, Koop de Zomer, het criterium, …  Deze budgetten zullen besteed worden aan de economische rélance. Welk extra budget er hier bovenop nog zal vrijgemaakt worden ligt momenteel nog op tafel. Het zal de economische bazooka zijn die het beleid in stelling brengt om de Aalsterse ondernemers te ondersteunen bij de rélance.

Het niet innen van de terrasbelasting dit jaar is een voorbeeld van een binnen de task force voorgestelde maatregel en is een evidente stap in de rélance. De definitieve afschaffing van deze belasting ligt nog op tafel. Een tweede maatregel die zal volgen is het vrijmaken van een promotiebudget voor de promotie van Aalst als toerisme- en winkelstad.

Deze twee maatregelen komen bovenop de maatregelen die al genomen zijn, denk maar aan de website Kooplokaalst.be en het bijhorende promofilmpje, de 600 corona-pakketten voor handelaars, het versneld betalen van stadsfacturen, de huurgelden van concessies die werden kwijtgescholden en 6 maand uitstel van betaling van bedrijfsbelasting. De partners van de task force staan achter de visie dat nog niet alle vrijgekomen budget kan worden ingevuld zolang de totale economische impact van de Corona-crisis niet bekend is.

Voorstellen die momenteel nog op de tafel liggen en wij graag zouden gerealiseerd zien zijn: het uitstellen van geplande hinderende werken in het kernwinkelgebied, het versneld uitvoeren van reeds gestarte werken (viaduct, Sint-Jorisstraat), mogelijkheid tot het uitbreiden van terrassen, acties rond parkeren, promotiecampagne winkelhieren, extra maatregelen voor de deelgemeenten, het stimuleren van aankopen door de stad bij lokale Aalsterse leveranciers naar het voorbeeld van de Gentse website “https://stadsleverancier.stad.gent/”, promoten cadeaubon District A,  …

Op periodieke basis zal de task force verder samen komen waarbij de belangen van onze lokale ondernemers centraal staan: wij kijken uit naar het vervolg!

Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Afschaffing terrasbelasting in Aalst krijgt een vervolg…

  1. Van de maele Andy schreef:

    Allemaal top, maar als handelaar in de kattestraat,heb ik nog enkele ideeën, waardoor Aalst volledig op de kaart van België wordt gezet, maar een luisterend oor vindt ik niet enkel Michael Redant is luisterend oor.dit zijn voorstellen waar wat organisatie moet gebeuren, maar waar horeca in Aalst enorm veel baat gaat bij hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *