Academie slaat brug naar leerlingen in kwetsbare situatie…

De Kunstacademie in Geraardsbergen wil een thuis zijn voor iedereen en zet al vele jaren actief in op een laagdrempelige werking. Nu de inschrijvingen voor volgend schooljaar van start gaan, wordt aandacht besteed aan het bereiken mensen in een kwetsbare situatie. Vanaf zaterdag 19 juni 2021 kan iedereen weer online of in de Kunstacademie zelf inschrijven voor een wekelijkse cursus kunst, overdag of na schooltijd. Met de steun van het lokale beleid wordt opnieuw een zeer ruim aanbod voorgesteld in muziek, woord, dans, beeld en circus.

De Kunstacademie wil een thuis zijn voor iedereen en zet al vele jaren actief in op de toegankelijkheid voor iedereen gemakkelijker maken via samenwerkingen met basisscholen en secundaire scholen in Geraardsbergen en aanbod op maat. Het lokale beleid van de stad deelt deze visie. “Wij steunen ook de leerlingen zelf,”legt Schepen Van Trimpont uit, “wie een vrijetijdspas heeft, kan rekenen op korting op het inschrijfgeld, huurinstrumenten, materiaal en danskleding. Ook de projecten en workshops die aan de leerlingen van de dagscholen aangeboden worden, zijn door het beleid ondersteund.”

Sinds 1 maart 2021 heeft de Kunstacademie in samenwerking met Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen vzw een opbouwwerker in dienst. In eerste instantie voert de opbouwwerker een verkennend onderzoek over welke drempels kwetsbare leerlingen ervaren bij het inschrijven en hoe geïnteresseerden toegeleid kunnen worden naar een aanbod dat past bij hun verwachtingen. Concreet ging de opbouwwerker tijdens de eerste maanden al in gesprek met verschillende welzijnspartners in Geraardsbergen, zoals stadsdiensten, Huis van het Kind, de scholen, de verenigingen en ervaringsdeskundigen. Er wordt samengewerkt met de 3 andere opbouwwerkers die in Geraardsbergen aan de slag zijn. “De inzichten, tips en opmerkingen werden al meteen gebruikt,” zegt directeur Marc Van den Borre, “We sturen het bestaande aanbod voor leerlingen in een kwetsbare situatie bij en we ontwikkelen ook een nieuw sociaal-artistiek project.” Dit nieuwe project is gericht op toeleiding naar de standaardcursussen van de Kunstacademie en zal als focus modulaire lessen toneel en beeld hebben. “Naast de betrokken docenten zal ook een hulpverlener ingezet worden, ” zegt Schepen Van Trimpont, “die aandacht heeft voor ontmoeting en verbinding tussen de deelnemers.” 

In de Kunstacademie kun je in je vrije tijd terecht voor lessen muziek, woord, dans, beeld en circus. Er zijn wekelijkse cursussen voor jong en oud, overdag en na schooltijd. Meer info over het aanbod 2021-2022 vind je op de website of in het infoboekje dat je in de Kunstacademie kunt afhalen. Als je meer wil weten over het aanbod, het aanbod op maat of de projecten voor mensen in een kwetsbare situatie, bel ons dan gerust op. Een kort gesprek doet wonderen. We staan klaar voor jou op 054 43 42 41 (weekdagen 14.00 – 19.00 uur, zaterdagen 09.00 – 12.00 uur, gesloten van 30 juni tot 24 augustus).

De lessen starten op 1 september, maar inschrijven kan nog tot 30 september 2021, op afspraak in de gebouwen van de Kunstacademie (afspraak maken: 054 43 42 41) of online op www.mijnacademie.be. In september zijn er infosessies voor geïnteresseerde ouders en volwassenen over de meerwaarde van informeel leren en het aanbod van de Kunstacademie. Je kunt de hele maand ook gratis proeflessen volgen, na afspraak (bel hiervoor 054 43 42 41).

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *