Aanvullende huurpremie als sleutel naar betaalbaar wonen…

Naar aanleiding van de ‘Dag tegen Armoede’ van zondag 17 oktober jongstleden, stelt Vooruit-gemeenteraadslid Kevin Knockaert voor dat de gemeente Erpe-Mere een aanvullende huursubsidie zou verlenen aan mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Op donderdag 21 oktober vraagt Welzijnsschakels aan het gemeentebestuur om de deur van betaalbaar wonen te openen, zegt hij. Maar we weten al langer dat de gemeente Erpe-Mere op dat vlak tekortschiet. Erpe-Mere haalt de Vlaamse doelstelling niet van 140 extra sociale woningen te bouwen tegen 2025, maar zelfs die doelstelling volstaat niet om de 1.921 kandidaat huurders, waarvan 181 met domicilie adres in Erpe-Mere, die op de wachtlijst staan voor een sociale woning hier een warme thuis te geven.

Ondertussen betalen die kandidaat-huurders veel te veel voor te weinig op de private huurmarkt, vervolgt hij. Daardoor zet zich een hele keten van problemen in gang. Wonen in een huis dat in slechte staat, is niet alleen nefast en voor je gezondheid maar ook voor je energiefactuur. Gezinnen met een laag inkomen, kunnen nu wel rekenen op een uitbreiding van het sociaal energietarief, maar ook ons klimaat, en bijgevolg dus iedereen, betaalt cash voor dit falend woonbeleid.

En dan zwijg ik nog over hoe dit falend woonbeleid mensen tegen elkaar opzet, vervolgt hij. Want dan krijgt die andere wel een sociale woning. Dat is terecht frustrerend. Het is oneerlijk en het leidt tot verzuring. Het debat op de gemeenteraad over de jacht op buitenlandse eigendommen leidt ondertussen af van het echte probleem: er zijn gewoonweg veel te weinig sociale woningen in onze gemeente om iedereen die er recht op heeft, een warm en betaalbaar dak boven zijn hoofd te geven.

Daarom zet ik nogmaals ons voorstel op de agenda om de kandidaat-huurders een lokale huurpremie te geven tot wanneer zij, ofwel in een sociale woning terechtkunnen, ofwel recht hebben op de Vlaamse huurpremie, besluit Knockaert. Die premie geeft die gezinnen al wat ademruimte, al blijft voldoende betaalbare, kwaliteitsvolle en goed geïsoleerde huisvesting voorzien de beste oplossing.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *