Aangetaste naaldbomen in Vondelhof worden gerooid…

In het najaar van 2019 bleek dat de fijnsparren en dennen in het Vondelhof in Denderhoutem waren aangetast door ‘de letterzetter’, een schadelijke kever. Op 26 maart gaat de aannemer van lokaal bestuur Haaltert van start met het rooien van de aangetaste bomen. Het park zal tijdens die werken volledig afgesloten zijn. In overleg met het Agentschap Natuur en Bos (ANB) werd in oktober 2019 beslist dat de aangetaste naaldbomen moesten gerooid worden. De aannemer die alle aangetaste bomen zal rooien, start daarmee op donderdag 26 maart 2020. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen de werken ongeveer 6 dagen duren. Het Vondelhof zal volledig afgesloten zijn tot de werken helemaal afgerond zijn. Daarvoor zal de nodige signalisatie aangebracht worden.

Er werd een landschapsarchitect aangesteld voor de opmaak van een inrichtingsplan om van het Vondelhof een aangenaam park voor sport en recreatie te maken. Er worden zo snel mogelijk nieuwe, inheemse bomen aangeplant. Voor de verdere inrichting wordt eenparticipatietraject voorzien met de gebruikers van het Vondelhof. Sinds begin 2019 is lokaal bestuur Haaltert eigenaar van het Vondelhof. De herinrichting en heraanleg van het park stond al op de planning, maar nu moet het lokaal bestuur al vroeger aan de slag.

Het was op langere termijn sowieso de bedoeling om de sparren en dennen te verwijderen en te vervangen door inheemse soortenzoals zomereik, boskers, beuk, haagbeuk, sleedoorn, meidoorn en vlier. Dat betekent een waardevermeerdering op ecologisch vlak.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *