Aalsterse politieagenten testen gebruik van bodycams uit…

Deze week startte de lokale Politie van Aalst een testperiode voor bodycams. Een twintigtal politiepersoneelsleden, verspreid over verschillende diensten, zullen gedurende een maand bodycams testen tijdens alle facetten van het politiewerk. Na de testperiode zullen de ervaringen en feedback van de testpersonen mee de inzetregels bepalen voor het definitieve gebruik door het hele korps vanaf 2022. Er maken al een paar politiezones in België gebruik van bodycams, zoals Antwerpen en Gent. Nu is ook Aalst aan de beurt. Een bodycam is een kleine, draagbare camera die op kledij of uniform wordt bevestigd en die videobeelden en audio kan registreren en opslaan. De agenten bevestigen de camera’s op hun uniform en dragen hem gedurende hun hele shift.

De testfase is belangrijk om alle praktisch en operationele zaken uit te testen. In de loop van de maand zal de politie vooral kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van de toestellen en de inzetmodaliteiten. Ze let ook op hoe ze de beelden best kan bewaren en gebruiken. De testperiode zal uitwijzen of extra functies nuttig of noodzakelijk zijn. Politie Aalst zal de bodycams inzetten voor verschillende doelen. Ze worden ingezet om het wederzijds veiligheidsgevoel te verhogen. Het ontradende effect van de bodycams kan de veiligheid van politiemensen bevorderen en geweld tegen politie verminderen. Daarnaast hoopt Politie Aalst minder geweld te moeten gebruiken naar de burger.

Niet enkel de bodycam, maar ook de beelden zelf hebben een toegevoegde waarde. De opname van strafbare feiten kan als bewijs toegevoegd worden aan een proces-verbaal. De bodycams bieden objectieve beelden voor verslaggeving en kunnen extra bewijsmateriaal leveren bij delicate zaken of interventies.  Als een agent een plaats delict in kaart moet brengen of een plaatsbeschrijving moet doen bij een huiszoeking, kan een opname een meerwaarde zijn. Bij klachten of discussie kunnen de beelden uitsluitsel geven. Intern kunnen de beelden gebruikt worden voor opleidingen. Aan de hand van opnames kan de politie bekijken waar een interventie of evenement moeilijk onder controle te houden was. Zo kan ze beter anticiperen wanneer een dergelijke situatie zich opnieuw dreigt voor te doen. Onder andere de interventieploegen, verkeersdienst, recherche, hondenbrigade en wijkdienst krijgen een bodycam tijdens de testperiode. De politiemedewerker draagt de bodycam continue, maar de camera slaat niet al het beeldmateriaal op. Enkel wanneer de agent de opname manueel start, worden de beelden effectief bewaard. De agent is verplicht de burger een mondelinge waarschuwing te geven als hij de opname start. Er is ook een visuele indicatie door een lampje. De agenten mogen zelf beslissen in welke situaties ze de bodycams activeren. Als ze terechtkomen in een situatie waar ze het gevoel hebben dat beelden nuttig kunnen zijn, kunnen ze de opname starten.

Vooraleer Politie Aalst de bodycams inzet, kregen alle dragers ervan een opleiding. Niet enkel voor alle functionaliteiten en wettelijke restricties, maar ook om te bepalen wie toegang heeft tot de beelden en deze verwerkt. De bodycam en bijhorende beelden zijn altijd gelinkt aan een personeelsnummer. Zo is het gemakkelijk op te zoeken wie de beelden heeft gemaakt. Het personeelslid kan zijn eigen beelden bekijken. Hij kan bijvoorbeeld een persoon of achtergrond onherkenbaar maken als dit niet relevant is. Enkel de coördinerende dienst kan alle beelden bekijken en downloaden. De beelden worden standaard 30 dagen bewaard. Dit kan verlengd worden tot 12 maanden met een schriftelijk verzoek. Bijvoorbeeld wanneer de beelden bewijsmateriaal zijn in een onderzoek.

De testperiode loopt af op 31 juni 2021. De testgroep brengt dan alle ervaringen met en feedback over de bodycams samen. Aan de hand van die eindevaluatie zullen de inzetregels bepaald worden voor de uitrol van het volledige korps. Volgens de planning zullen alle bodycams vanaf 2022 operationeel zijn. De Gemeenteraad gaf begin vorig jaar al haar goedkeuring voor het gebruik van bodycams op Aalsters grondgebied. Nu gaf ze ook haar toestemming voor de aankoop en uitrol ervan.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *