Aalsterse jongeren matig tevreden over hun manier van leven…

VONK, de Aalsterse jeugdraad, hield de afgelopen weken een bevraging bij meer dan 1000 jongeren omtrent hun mentaal welzijn. De resultaten zijn allesbehalve positief. Jongeren ervaren een grote impact van de heersende pandemie op hun mentale gezondheid. Dat het tijd is voor actie onderstreept VONK dan ook graag, ze vragen om een duurzaam en daadkrachtig jongerenwelzijnsbeleid dat zowel op korte als op lange termijn zijn werk kan doen. De resultaten van hun bevraging bij 1087 jongeren tussen 12 en 30 jaar stemden hen helemaal niet gelukkig. De bevraagde jongeren gaven hun eigen leven gemiddeld maar een score van 5,7/10. Bijna de helft van de jongeren gaf dan ook aan zich de afgelopen tijd minder gelukkig te hebben gevoeld. 48% van de jongeren in de enquête dacht in de afgelopen tijd aan zelfmoord of zelfverwonding, 8% dacht hier zelfs (bijna) dagelijks aan.

Heel wat jongeren gaven aan dat ze het gevoel krijgen dat er vooral naar hen gewezen wordt als schuldigen van de pandemie. Met deze boodschap wil VONK aankaarten dat deze tijd helemaal niet makkelijk is voor jongeren en dat ze best wel begrip en erkenning verdienen voor hun inzet.

Natuurlijk wil dit niet zeggen dat het leed van andere generaties of groepen geen aandacht verdient.  “Deze periode is voor iedereen zeer moeilijk, wij roepen dan ook op om verdraagzaam te zijn en af en toe eens over het muurtje te kijken.”, zegt VONK. Of zoals heel wat jongeren lieten weten in de bevraging “Samen lukt dit ons!”.

De cijfers zijn slecht, het is dus tijd voor actie. VONK vraagt om laagdrempelige lokale psychologische steun waar jongeren terecht kunnen met hun problemen. De jongeren in onze stad bruisen van goede ideeën, hoe kan het ook anders. Ondersteun hen om samen initiatieven op te zetten, voor en door jongeren, zo is er ruimte voor ontspanning en perspectief. Daarnaast is er nood aan ruimte om elkaar veilig en coronaproof te ontmoeten en zijn studie- en werklocaties onmisbaar, ook buiten de blokperiode. Tot slot lost een vaccin jammer genoeg niet alle mentale problemen op. Inzetten op een duurzaam en daadkrachtig jongerenwelzijnsbeleid is ook voor de komende jaren ontzettend belangrijk.

Wie met vragen zit na het lezen van dit persbericht kan terecht bij de Zelfmoordlijn (1813), Tele-Onthaal (106) of Awel (102).

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *