Aalstenaars springen in De Dender voor betere waterkwaliteit…

Op zondag 14 juli springen opnieuw duizenden Vlamingen in beken en rivieren naar aanleiding van Big Jump, de jaarlijkse happening waarbij de aandacht voor zuiver water centraal staat. Ook in Aalst organiseren de Aalsterse KlimaatKoepel en Natuurpunt Aalst een Big Jump in de Dender aan het Werfplein. Vandaag wordt al 84% van het huishoudelijk afvalwater gezuiverd (2 miljard liter per dag). Het effect op de Vlaamse waterlopen is duidelijk zichtbaar en merk je aan de heropleving van verschillende vissoorten en waterdieren. Ook wandelaars, fietsers, kanovaarders en vissers ervaren al een aantal jaren een betere waterkwaliteit, onder andere dankzij de inspanningen van Aquafin, de Vlaams afvalwaterzuiveraar en partner van Big Jump.

Maar we zijn er nog niet. Om onze rivieren opnieuw helemaal proper, gezond en natuurlijk te maken en te blijven beschermen, zijn nog extra inspanningen nodig. Nadat Vlaanderen de eerste deadline in 2015 miste, gaf Europa ons uitstel tot ten allerlaatste 2027 om onze rivieren terug te herstellen naar een goede ecologische toestand. Met de actie Big Jump wil GoodPlanet Belgium, coördinator van Big Jump in ons land, aandacht voor de waterkwaliteit dan ook hoog op de agenda houden. De organisatoren van Big Jump roepen zowel beleidsmakers, bedrijven als burgers op om samen werk te maken van proper water.

Recente visvangsten bewijzen verbeterde waterkwaliteit van Dender. Aquafin heeft de voorbije jaren zijn uiterste best gedaan om de waterkwaliteit van de Dender in Aalst te verbeteren. Recent zijn zo nog twee afkoppelingsprojecten gerealiseerd in Aalst en Erpe-Mere, die het oppervlaktewater van de riolering moeten afkoppelen. Hierdoor verhoogt de efficiëntie van het waterzuiveringsproces op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aalst.

Stroomopwaarts vernieuwde Aquafin in 2013 de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Liedekerke, waardoor daar nu dagelijks meer dan 10 miljoen liter afvalwater gezuiverd wordt. In dit zuiveringsgebied werden de voorbije vier jaar bij projecten in Asse, Denderleeuw, Ternat en Roosdaal bijna 1.500 inwonersequivalenten aangesloten op de riolering. Al deze inspanningen zorgen ervoor dat er heel wat minder afvalwater ongezuiverd de Dender in stroomt. Dat het daardoor ook de goede kant opgaat met de waterkwaliteit van de Dender, bewijzen de vissen. Tijdens recente afvissingen werd duidelijk dat er 19 verschillende vissoorten zwemmen in de Dender, waaronder alver, bittervoorn, bot, Europese meerval en rietvoorn. De biologische waterkwaliteit kan als matig tot goed beoordeeld worden, terwijl de chemische waterkwaliteit wijst op een niet-verontreinigde toestand.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *