Aalst wil 12.000 nieuwe bomen aanplanten in 6 jaar tijd…

Via het bomencharter engageert de stad Aalst zich om een bepaald aantal bijkomende bomen aan te planten op haar grondgebied. Het streefdoel is om met alle steden en gemeenten tegen 2024 samen 1 miljoen nieuwe bomen aan te planten. De bomen kunnen geplant worden door het lokaal bestuur, door andere instanties (bv. scholen, bedrijven, Natuurpunt, ANB, BOS+,…), of zelfs door particulieren. Via het bomencharter, een burgerinitiatief van Jo Maes (een burger met passie voor bomen), wordt het engagement om meer bomen te planten van de lokale besturen en de partners geformaliseerd. 127 steden en gemeenten ondertekenen het Bomencharter, waaronder Affligem, Antwerpen, Dendermonde, Gent, Zottegem, …. Het charter wordt tevens ook gesteund door minister Somers en Demir.

Het voorstel in Aalst is om 12.000 nieuwe bomen aan te planten over een tijdspanne van 6 jaar. Dit cijfer staat grosso modo gelijk aan het aantal Aalsterse kinderen jonger dan 13 jaar. Met andere woorden, voor elk kind zullen we dus 1 boom aanplanten. Acties zoals het aanplanten van een geboortebos, de vergroening van scholen of een mogelijke groepsaankoop van bomen en struiken kunnen kaderen binnen deze campagne.

Schepen van Milieu & Natuur Katrien Beulens (onafhankelijk): “We hebben absoluut meer bomen nodig: ze verminderen de klimaatopwarming, zorgen voor een betere luchtkwaliteit en bevorderen de (geestelijke) gezondheid, de natuurbeleving en de biodiversiteit. We zijn dit aan onze volgende generatie verschuldigd, vandaar het engagement om voor elk kind jonger dan 13 jaar een boom te planten. Geen beter moment voor deze aankondiging dan tijdens de week van het Bos.”

Om burgers en verenigingen zoveel mogelijk te betrekken, zal binnenkort een teller op de website van de stad geplaatst worden dat het aantal nieuw geplante bomen weergeeft. Op die manier kunnen zij vrijblijvend hun aantallen ingeven. De telling eindigt op 31 december van 2024.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *