Aalst stelt actieplan lokaal en duurzaam aankoopbeleid op…

Lokaal en duurzaam aankopen zit reeds op verschillende manieren vervat binnen de stad Aalst. Het bestuursakkoord vermeldt een passage rond het stimuleren van lokale en sociale economie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en korte keten. Om een lokaal en duurzaam aankoopbeleid op een structurele manier te verankeren worden concrete acties op zowel korte als lange termijn uitgestippeld. Vandaag worden al heel wat duurzame aankopen gerealiseerd binnen de stad. De groenopdrachten voorbehouden voor lokale sociale economie, de aankoop van CNG wagens, de plaatsing van zonnepanelen op verschillende locaties, de strikte aankoop van LED-verlichting zijn hier enkele voorbeelden van.

Naast duurzaamheid is ook het lokale aspect binnen het aankoopbeleid zeer belangrijk. Op korte termijn zal het actieplan ervoor zorgen dat er een gebruiksvriendelijke handleiding opgesteld wordt voor alle aankopers binnen de stad. Ook het systeem van de stadsleverancier (cfr. Stadsleverancier Gent) zal opgestart worden in 2021. Zo kunnen alle lokale handelaars zich online aanmelden op een levende database waarop interne aankopers zich kunnen beroepen om het lokale aanbod aan producten en diensten te raadplegen. Schepen van Economie, Katrien Beulens (onafhankelijk): “We willen zelf het goede voorbeeld geven en anderen aanzetten om lokaal en duurzaam aan te kopen. Met het actieplan kunnen we als bestuur onze doelstelling rond maatschappelijk verantwoord ondernemen zo goed als mogelijk realiseren. We komen hiermee ook tegemoet aan onze engagementen uit het klimaatplan,” zegt schepen van Economie Katrien Beulens.

Voorzitter Unizo Aalst, Freek Van Neck: “Unizo is al lang vragende partij om het aankoopbeleid van de Stad Aalst zoveel mogelijk lokaal te verankeren binnen de grenzen van de wet. Ook het duurzaam karakter ervan staat hoog op onze agenda. Unizo is blij dat ze via overleg vooraf werd betrokken en haar steentje heeft kunnen bijdragen tot de concrete uitrol ervan. Unizo kan deze ontwikkeling dan ook alleen maar toejuichen.”

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *