Aalst maakt werk van een OverKop huis in de stad…

De gevolgen van de Covid-19 crisis voor het mentaal welzijn van jongeren zijn niet te onderschatten. Naar aanleiding van de verontrustende resultaten van een bevraging, opgezet door jeugdraad Vonk, riepen we de stad in december op om actie te ondernemen en extra ondersteuning te voorzien. “Zo vroegen we ook naar een actieplan in overleg met de betrokken actoren om een antwoord te bieden op de gestegen psychische problemen” zegt sp.a fractievoorzitter Sam Van de Putte.

Vanuit de Vlaamse Overheid kwam ondertussen een oproep voor de oprichting van 11 bijkomende OverKop-huizen in Vlaanderen. Momenteel is er in elke provincie al 1 OverKop-huis actief.  “Een werking in Zorgstad Aalst kan volgens sp.a Aalst niet ontbreken. Een OverKop-huis is een fijne plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, en waar ze terecht kunnen wanneer ze willen babbelen over kleine of grote zorgen. De werking houdt het midden tussen jeugdwerking en psychologische hulp. Jongeren tot 25 jaar kunnen er terecht om vrienden te ontmoeten, iets te drinken, maar evengoed om even met een psycholoog, die er altijd aanwezig is, te praten. Vaak is er niet meer nodig dan dié laagdrempeligheid om een stap naar verdere hulp te zetten. We geloven dat onze stad voldoende lokale partners heeft om in samenwerking een lovenswaardige werking op te zetten” legt Sam uit.

De nodige financiële middelen om de bestaande OverKop-huizen én de extra 11 te financieren, werden voorzien. Van een initiële bijdrage van 50.000 euro aan de 5 bestaande OverKop-huizen in het kader van Rode Neuzen, komt er nu een jaarlijkse subsidie van 100.000 euro per jaar, en dit voor een periode van 3 jaar, en dat aan maar liefst 16 OverKop-huizen. Na een positieve evaluatie kunnen de OverKop-huizen rekenen op een recurrente subsidie vanaf 2024.

“Uit het antwoord op onze vraag tijdens de gemeenteraad blijkt nu dat de stad, in samenwerking met partners op het terrein, een aanvraag zal indienen. De stad voorziet ook in een jaarlijkse cofinanciering van max 50 000 euro. We hopen op een goed onderbouwd dossier dat tegen eind maart moet worden ingediend” besluit Van de Putte.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *