Aalst heft nog steeds belasting op verbruik van drijfkracht…

In Ronse heeft het stadsbestuur beslist om de belasting op drijfkracht, of de belasting op motoren, af te schaffen. Goed nieuws, vindt UNIZO, die al langer pleit voor de afschaffing van de drijfkrachtbelasting. Naast de administratieve rompslomp is deze heffing niet meer van deze tijd. UNIZO roept andere Oost-Vlaamse steden en gemeenten die taks op drijfkracht heffen op om de belasting af te schaffen. In de zoektocht naar inkomsten voor de gemeente beslissen lokale besturen geregeld om een belasting te heffen gebaseerd op de gebruikte oppervlakte of de drijfkracht. De drijfkracht wordt in dat geval gebruikt om een bepaalde mate van economische activiteit te bepalen. Maar in de praktijk blijkt dat bijvoorbeeld ook kleine motoren in luchtzuiveringsinstallaties meegenomen worden. De link met de realiteit durft daarom nogal onduidelijk te zijn. Het feit dat ondernemers zelf een aangifte moeten indienen voor deze belasting brengt bovendien de nodige administratieve rompslomp mee.

In 20 Oost-Vlaamse steden en gemeenten wordt er nog een belasting op drijfkracht geheven. Dat is in Aalst, Beveren, Buggenhout, Dendermonde, Evergem, Gent, Geraardsbergen, Hamme, Kluisbergen, Kruishoutem, Lebbeke, Merelbeke, Ronse, Temse, Wichelen en Zelzate. In Ronse betalen ondernemers 12,50 euro per kilowatt aan drijfkrachtbelasting. Het tarief van deze belasting varieert sterk per stad of gemeente. Zo schommelt de belasting in Gent tussen de 17 tot 30 euro (afhankelijk van het totale kilowatt per motor). In Kluisbergen is dat 18,6 euro per kilowatt en in Zelzate loopt de belasting op tot 31 euro per kilowatt. Voor sommige ondernemers betekent dat een jaarlijkse belasting van enkele duizenden euro’s.

UNIZO spoort steden en gemeenten  ook aan om dringend werk te maken van volgende punten: Het duidelijk formuleren en makkelijk beschikbaar maken van gemeentelijke belastingreglementen. De belastingreglementen zijn vaak moeilijk leesbaar. Het beperken van de rompslomp die gepaard gaat met lokale belastingen. Er zijn nog te veel belastingen waarvoor de ondernemer zelf een aangifte moet indienen. Het afschaffen van contra-productieve belastingen, zoals belasting op bedrijfsruimte en drankslijterijen. Het transparant maken van het gebruik van belastingopbrengsten en investeringen. Het opnieuw afsluiten én uitvoeren van een fiscaal pact tussen verschillende overheden. Een fiscaal voordeel voorzien voor ondernemers die getroffen worden door werkzaamheden.
Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen: “Bij de lokale gemeenteraads-verkiezingen is duidelijk geworden dat faire fiscaliteit een absoluut speerpunt is voor de lokale ondernemers. We roepen alle steden en gemeenten dan ook op om hun belastingen onder de loep te nemen en een gelijk speelveld te creëren voor alle ondernemers.”

Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *