37 Oost-Vlaamse scholen krijgen extra geld voor cultuur…

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts geeft 37 scholen in Oost-Vlaanderen financiële steun voor meer cultuur in de klas.  Zo kunnen leerkrachten samen met kunstenaars creatieve projecten organiseren. Een opera verzinnen rond Vlaamse Meester Jan Van Eyck, een cursus slam-poëzie of een groots leesbeestenfeest:  dankzij dit dynamoPROJECT kunnen heel wat Oost-Vlaamse leerlingen proeven van een beetje meer cultuur. “Niet elke leerling gaat met de ouders naar de bib of het theater, dus halen we cultuur naar de klas”, zegt Weyts.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts geeft via het dynamoPROJECT financiële steun aan leerkrachten die samen met bijvoorbeeld een schrijver of een kunstenaar een creatief klasproject op poten zetten. Alle scholen – van de kleuterschool tot de hogeschool – komen in aanmerking voor een steunbedrag tot 2.000 euro. Een professionele jury beoordeelt alle aanvragen die binnenkomen via Cultuurkuur.be, het online platform voor cultuureducatie. De Vlaamse CANON Cultuurcel werkt hiervoor samen met de ervaren partner Publiq.

Weyts investeert nu in cultuurprojecten op 185 scholen, waaronder 37 Oost-Vlaamse scholen. Voor onze regio betekend dit dat GO! instituut voor buitengewoon secundair onderwijs De Horizon uit Aalst, met hun project Natuurlijk! in aanmerking komen. – Dit is ook zo voor het Sint-Catharinacollege2 in Geraardsbergen, met hun project Op weg naar (t)huis. – GO! basisschool Park Aalst met Park vol Muziek, – Buitengewoon Secundair Onderwijs Levensvreugde Aalst, met het project Sneeuwwitje 2.0. – In Geraardsbergen komt ook Centrum voor Volwassenenonderwijs Kisp in aanmerking met hun project Storytelling: Elk verhaal telt! – En tot slot TechniGO! campus Ledebaan Aalst, dit met hun project TechniGO! NWS.

Het gaat om meerdaagse, creatieve klasprojecten waarbij leerkrachten samenwerken met één of meerdere culturele partners. De meeste van de door Weyts gesubsidieerde projecten worden georganiseerd in het basisonderwijs, maar ook in het secundair, in het volwassenenonderwijs en in het deeltijds kunstonderwijs worden er culturele klasprojecten opgezet. Zo krijgen leerlingen van Vrije Basisschool Sint-Paulus in Gent begeleiding van Jeugdtheaterhuis Larf! om samen een korte opera te verzinnen rond de Vlaamse Meester Jan Van Eyck.

“De creativiteit van de Vlaamse leerkrachten verdient een duw in de rug”, zegt Weyts. “Via deze weg kunnen we het cultureel bewustzijn van in totaal meer dan 12.000 leerlingen stimuleren, zonder dat de ouders er extra geld voor moeten betalen”.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *