26 beschermde monumenten krijgen een opknapbeurt…

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, investeert 12.633.944,50 euro om onroerend erfgoed te restaureren.“Door te investeren in onroerend erfgoed zorg ik er niet enkel voor dat monumenten worden opgeknapt of historische landschappen er weer als vanouds uitzien. Investeren in onroerend erfgoed is ook investeren in het welzijn van burgers, in nieuwe economische impulsen, in toerisme en werkgelegenheid, in duurzaamheid en nieuwe ontwikkelingskansen”, zegt minister Diependaele. Onze monumenten, cultureel-historische landschappen en archeologische sites zijn een grote troef voor Vlaanderen. Ze zijn herkenbare bakens die laten zien waar we vandaan komen en wie we zijn. Ze zijn van belang voor onze toekomst en voor de zoektocht naar wat ons allen bindt. “Door te investeren in erfgoed hebben we impact op de toekomst”, vertelt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. “We creëren jobs en hedendaagse gebruiksoplossingen voor creatieve industrieën en lokale bedrijven. We zorgen ervoor dat steden en regio’s opleven en dat ambachten niet verloren gaan.”

Voor onze Provincie komt het Sint-Jozefcollege uit Aalst, Hoeve Verrebeke uit Brakel, de Watertoren in Dendermonde, het Kasteeldomein Succa in Destelbergen, de Pastorij van Meerbeke in Ninove, het voormalig Bernardinnenklooster en het herenhuis aan de Bernardusschool, beiden in Oudenaarde, in aanmerking.

Ook de toeristische sector vaart er wel bij. Veel toeristen bezoeken onze streek net omwille van de erfgoedsteden. “Door te investeren in erfgoed zorgen we ervoor dat Vlaanderen een attractieve bestemming is en blijft”, gaat minister Diependaele verder. “De coronacrisis zorgt er bovendien voor dat inwoners die rijkdom aan erfgoed dicht bij huis nog meer waarderen en koesteren.”

Investeren in erfgoed is ook streven naar sociale duurzaamheid. Erfgoed is functioneel, heeft esthetische waarde en sociale betekenis. Op die manier vormt erfgoed een verbindende factor in gemeenschappen. Het draagt dikwijls bij tot het welbevinden van mensen. “In het najaar van 2020 voorzie ik 12,5 miljoen euro om 26 beschermde monumenten te restaureren. Dat komt boven op de 58 miljoen euro die ik aan het begin van 2020 al voorzag. Het gaat onder andere om beschermde schoolgebouwen die worden opgeknapt voor eigentijds onderwijs, monumenten die in de toekomst gebruik zullen worden of blijven als woning,  molens die weer maalvaardig worden gemaakt”, besluit minister Diependaele. Stuk voor stuk projecten die Vlaanderen een stukje mooier maken.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *