250 Laptops voor leerlingen dankzij project digitAALST…

Midden april startte het project digitAALST een samenwerkingsverband tussen de verschillende Aalsterse welzijnsorganisaties en alle Aalsterse basisscholen, waardoor kwetsbare kinderen die thuis geen digitale toegang hebben, een laptop kunnen gebruiken. Vandaag zijn er 250 laptops verdeeld waardoor alle kinderen uit de 2de en 3de graad lager onderwijs uit de nood geholpen zijn. “Een resultaat waar we bij de start alleen maar van durfden dromen,” zegt Nele Buyl. “We werkten hiervoor samen met de scholen; zij bekeken welke gezinnen nood hadden aan een computer, lieten de ICT’ers schooleigen programma’s op het bureaublad installeren, overhandigden de laptops aan het gezin (op school of via een stoepbezoek), en boden ondersteuning waar nodig”.

Een school vertelt: ‘Een paar van onze leerlingen vroegen ook of we hen konden leren hoe ze hun laptop konden gebruiken. Die kinderen kwamen elke dag naar de noodopvang met hun laptop om ermee te leren werken op school. Het 1-1 contact met de leerkracht was schitterend!’ Doordat de laptops eigendom worden van het gezin, is de impact uiteraard groot; ook broer(s), zus(sen) en ouders krijgen op die manier toegang! Een mama vertelde: ‘Ik ben zo gelukkig dat mijn kind nu ook een laptop heeft, net zoals de andere kinderen in de klas. Ze maakt nu haar taken en heeft veel meer zin om huiswerk te maken! Ik gebruik de computer ook om met mijn jongste dochter spelletjes te spelen en om mijn belastingen in te vullen en werk te zoeken.’

We konden deze computers enkel uitdelen dankzij u: Aalsterse burgers, bedrijven, organisaties die hun solidair hart toonden tijdens deze coronatijden. Er werden prachtige initiatieven op poten gezet: mondmaskers maken in ruil voor sponsering op de rekening van Brood voor Morgenvroeg, een marathon door een sportieve Aalstenaar die zo geld in het laatje bracht, verschillende Aalsterse bedrijven die een steun wilden geven in de strijd tegen kinderarmoede in Aalst, veel giften van burgers die hun steentje wilden bijdragen,… Daarom 250 keer bedankt! Aalst solidair!

Digitale inclusie stond al langer op de agenda van het OCMW Aalst, gezinnen konden in het verleden reeds een aanvraag doen om een laptop te verkrijgen. Door de coronacrisis namen de aanvragen ook bij hen toe, waardoor de procedure wat vereenvoudigd werd. Op deze manier konden 45 extra gezinnen een laptop in ontvangst nemen. Een mooie aanvulling op het project van DigitAALST en een goede basis tot verdere samenwerking.

In totaal kregen de voorbije 2 maanden dus 295 kwetsbare gezinnen digitale toegang! Jammer genoeg is dit niet alleen een goed-nieuws-show: in de 1ste graad van het lager onderwijs zijn nog 125 laptops nodig en ook in het secundair onderwijs zijn de noden nog groot en zijn nog 200 laptops nodig! Graag willen we samen met u nu de stap zetten naar het secundair onderwijs, zodat alle jongeren digitale toegang hebben!

We zien dit project niet als een ‘coronaproject’. We bekijken hoe we dit structureel kunnen verankeren in onze Stad, zodat alle kinderen altijd digitale toegang kunnen hebben. Wilt u de actie steunen? Dat kan op het rekeningnummer van Brood voor Morgenvroeg: BE51 0018 8396 9362, met vermelding: ‘digitAALST – computers gezinnen in armoede’

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *