123 000 euro steun voor een veranderend winkellandschap…

De coronacrisis zorgt voor grote veranderingen in het winkellandschap. De Provincie Oost-Vlaanderen wil lokale besturen en handelsverenigingen aanmoedigen om hun activiteiten daarop aan te passen en verdeelt daarom 123 211,81 euro over 19 projecten. De Provincie lanceert ook meteen een tweede subsidieoproep waarvoor besturen en verenigingen een aanvraag kunnen indienen. De coronacrisis heeft een grote invloed op het winkellandschap. Horeca-uitbaters, maar ook sommige lokale handelaars, zijn verplicht de deuren te sluiten of drastisch anders te werk te gaan. Daartegenover staat dat het onlineshoppen fors is toegenomen en dat boerenmarkten en buurtwinkels (zeker voor voeding) hun populariteit zien stijgen.

De consument heeft zijn winkelgedrag snel aangepast. Dichtbij en online kopen zijn nu meer dan ooit ingeburgerd. Ondernemers en winkeliers kijken uit naar een volledige heropstart van de lokale economie, maar ondertussen zoeken ze alternatieve en creatieve manieren om hun klanten te bereiken. Zo schakelen ze over op onlineverkoop, bieden ze thuislevering aan en voorzien ze afhaalmomenten. Door het thuiswerk spenderen consumenten meer tijd in de eigen regio en ontdekken ze dat er op een efficiënte manier dichtbij huis kan worden geshopt. “Lokaal winkelen is efficiënter en voelt veiliger aan. Lokale handelaars zetten meer dan ooit in op visibiliteit, winkelcomfort en veiligheid,” aldus gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Middenstand.

De Provincie Oost-Vlaanderen zet al geruime tijd in op het versterken van de Oost-Vlaamse handelskernen. Dat doet ze onder meer aan de hand van subsidies voor lokale besturen en handelsverenigingen die hun activiteiten versneld aanpassen aan de nieuwe realiteit. De deputatie kende een eerste subsidiepakket toe ter waarde van 123 211,81 euro. Die som wordt verdeeld onder 19 kernversterkende projecten. Zo krijgen 11 lokale besturen een subsidie van minimum 2 646,16 euro en maximum 10 000 euro. Daarnaast krijgen ook acht detailhandels-, middenstands- en horecaverenigingen een steunbedrag tussen minimum 2 271,69 euro en maximum 5 000,00 euro.

De deputatie keurt 11 van de 13 ingediende projectaanvragen 2021 van de lokale besturen geheel of gedeeltelijk goed. Voor onze Denderregio betekend dit dat Aalst mag rekenen op een projectsubsidie van 10 000,00 euro voor het project ‘Een hart voor de Aalsterse handel en horeca. Haaltert mag rekenen op 2641,16 euro voor de Eindejaarsactie ‘Je Haaltert allemaal, en Herzele geniet 10 000,00 euro voor een ‘Website voor lokale economie met globale webshop.

Daarnaast keurt de deputatie 8 van de 17 ingediende projectaanvragen 2021 van de detailhandels-, middenstands- en horecaverenigingen geheel of gedeeltelijk goed. Dit wil zeggen dat MOED Herdersem 4 956,00 euro ontvangt voor hun project Kennen jullie de lokale handelaar in Herdersem al?, Dekenij Molenstraat Aalst Vzw krijgt 4 840,00 euro voor hun promotiecampagne 2021: Molenstraat voor unieke en veel biedende winkelstraat. District A Vzw geniet 5 000,00 euro voor Winkelen in Aalst, Handelaars Houtmarkt Aalst krijgen 2 271,69 euro voor Oilsjt Carnaval in de kijker! en Sint-Maarten is terug! En tot slot krijgt de Dekenij Hogeweg 2 600,00 euro voor hun project Beleving, service en advies op 1 adres -> Hogeweg Erembodegem.

De deputatie besliste om meteen ook een tweede oproep te lanceren. Het subsidiebedrag van deze bijkomende oproep wordt beperkt tot maximum 2 000 euro voor de lokale besturen en 1 000 euro voor de detailhandels-, middenstands- en horecaverenigingen per goedgekeurde projectaanvraag. De gesubsidieerde projecten worden uitgevoerd binnen de 12 maanden na de goedkeuring door de deputatie.

De aanvraagprocedure verloopt enkel digitaal via detailhandel@oost-vlaanderen.be. De uiterste datum van indienen van de aanvragen – projecten 2021 – is 15 april 2021. Reglementen en aanvraagformulieren voor de lokale besturen en de detailhandels-, middenstands- en horecaverenigingen zijn te raadplegen via www.oost-vlaanderen.be/detailhandel. Voor meer informatie en ondersteuning contacteer het team Economie via detailhandel@oost-vlaanderen.be of 09 267 87 41.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *