Vleermuizen spotten tijdens de Nacht van de Vleermuis…

Nacht van de vleermuis Persregio DenderTijdens de Nacht van de Vleermuis op zaterdag 26 augustus kan je kennis maken met de wondere wereld van de vleermuizen. Voor het hele gezin… leuk, boeiend en spannend! In kleine spleten, kieren en gaten schuilen vele oogjes: vleermuizen! De diepgewortelde vooroordelen tegenover vleermuizen zijn gelukkig stilaan de wereld uit. We spijkeren ze niet meer aan deuren of ze vormen niet langer het ingrediënt van allerlei kwakzalverij. Ondanks hun weinig aaibare uiterlijk krijgt het grote publiek stilaan meer sympathie voor deze schuwe nachtdieren. Toch bestaan er nog veel misverstanden over deze nachtdieren.  We hoeven niet bang te zijn voor deze kleine zoogdiertjes. Ze vliegen niet in je haar, veranderen niet in een vampier en zijn helemaal niet agressief of schadelijk. Ze worden minder direct belaagd door de mens maar blijven toch sterk bedreigd vooral door het verdwijnen van hun jachtgebieden en van hun zomer- en winterverblijfplaatsen (zoals holle bomen en rustige zolders en kelders) en door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Ook windmolens en lichtvervuiling zijn een groot probleem. Gelukkig doven heel wat overheden de lichten van autowegen. Dat is een interessante energiebesparing die ook gesmaakt wordt door de lichtschuwe dieren.

In Vlaanderen vind je nog 17 soorten. Elke vleermuis in Vlaanderen is wettelijk beschermd en is daarbovenop een belangrijke schakel in ons ecosysteem. Zo verorbert de veel voorkomende dwergvleermuis bijvoorbeeld per nacht 3000 insecten waaronder veel muggen. Dat is evenveel als hun eigen lichaamsgewicht. Ze zijn dus een belangrijke schakel in ons ecosysteem en bovenal prachtige intrigerende diertjes. Redenen genoeg voor Natuurpunt om vleermuizen en hun bescherming in de schijnwerper te plaatsen tijdens de Europese Nacht van de Vleermuis.

Natuurpunt wil in samenwerking met de lokale overheden actie ondernemen voor deze mysterieuze nachtdieren…… Wil je ook helpen met het beschermen van deze intrigerende zoogdieren? Wil je verblijfplaatsen inventariseren? Ken je nog oude bunkers of ijskelders of weet je holle bomen zijn waar er regelmatig vleermuizen zwermen? Contacteer dan de lokale Natuurpunt afdeling of de zoogdierenwerkgroep.

De stad Aalst en het Regionaal Landschap Schelde Durme geven alvast het goede voorbeeld door de inrichting van winterverblijven zoals een oude kelder aan de Dokusberg in het Osbroek en in een ijskelder in de Gerstjens.

Natuurpunt Afdeling Aalst nodigt u uit voor een avond vol vleermuizen in natuurgebied De Gerstjens op zaterdag 26 augustus vanaf 20.00 uur aan het einde van de Overhammedreef te Aalst. Vergeet niet om waterdichte schoenen en een zaklamp mee te brengen. Deelname is gratis, geen inschrijving vereist.

(Foto: Wout Willems)

Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *