Het gaat om Slagerij De Clercq uit Lochristi, Duet Interieur uit Borsbeke, De Koek uit Brakel, MaMi’s atelier uit Nevele, Ateliers Winters uit Drongen, Wijndomein Woest uit Assenede (Oosteeklo), Stook klei-atelier uit Beveren, Ni Amo IJs uit Lievegem, Elwin IJs uit Wondelgem, Made by Nel uit Oudenaarde en Jam Jam Food uit Aalter.
Met het authenticiteitslabel ‘Handmade in Belgium’ (HIB) wil UNIZO het ambacht op een positieve manier in de kijker zetten. De uitreiking van de labels vond plaats op het wijndomein Vandersteene Zwijnaarde (Gent) in in het bijzijn van gedeptueerde Joke Schauvliege, tweede gedeputeerde van Provincie Oost-Vlaanderen, bevoegd voor onder meer middenstand en EROV.
Voorwaarden
Dankzij het authenticiteitslabel Handmade in Belgium (HIB), uitgereikt door UNIZO, krijgt de consument de garantie dat het product ambachtelijk en met liefde gemaakt is. Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Een jury van ondernemers en experts kent dit label toe. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum 20 werknemers in dienst hebben, moet het product minstens 50% ‘handmade’ zijn, een zekere nutsfunctie hebben én de handtekening van de maker dragen.
Handmade is populair
“In Oost-Vlaanderen zijn al meer dan 150 ondernemers bekroond met het label. In heel Vlaanderen en Brussel bekronen we parels van ondernemingen met dit authenticiteitslabel. De groep van HIB-ers blijft dus groeien, vooral in stedelijke gebieden. Maar ook in kleine (deel)gemeenten ontdekt Vlaanderen vandaag door het label unieke ambachtelijke beroepers die een sterk product maken,” aldus Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Oost-Vlaanderen.
Een overzicht van de nieuwe labelhouders
De elf nieuwe HIB-labelhouders zijn actief in uiteenlopende sectoren:
- Slagerij De Clercq uit Lochristi ontvangt het HIB-label omdat vader Stefaan en dochter Laure een groot aanbod van zelfgemaakte charcuterie hebben.
- Zaakvoerders Tom De Bont en Karen Van Der Biest van Duet Interieur uit Borsbeke hebben 20 jaar ervaring in de interieursector. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen, maken en plaatsen van schrijnwerk. Maatwerk is de sleutel van hun succes.
- Pieter De Koekelaere en Lieselotte Reynvoet bakken geutelingen. Hun bedrijf De Koek in Elst bij Brakel is gespecialiseerd in deze variant op de pannenkoek die je vooral in de Vlaamse Ardennen terugvindt. Het familierecept van De Koekelaere en ambachtelijke bakwijze maken van deze geutelingen een echt Oost-Vlaams streekproduct. De geutelingen worden gebakken in een gloeiend hete oven op steen.
- MaMi’s Atelier van Michelle Debusscher en Louis Verschelde maakt unieke tapijten in Nevele. Deze zijn handgemaakt met natuurlijke en kwaliteitsvolle vachten en stralen luxe uit.
- Atelier Winters uit Drongen, het bedrijf van Robin De Winter en Valerie Vermeire is een metaalverwerkend bedrijf dat het ambacht van het fijne maatwerk in metaal in de vingers heeft.
- De wijnen van Wijndomein Woest zijn het resultaat van de Oost-Vlaamse bodem, het klimaat, de zon, de wind en het vakmanschap van Tim Van De Woestyne en Anoushka De Poorter. Woest uit Assenede zoekt met geduld en respect voor de ingrediënten naar een perfecte, evenwichtige smaak.
- Stook Klei Atelier uit Beveren is het project van Dominique Tielens en Brian Dikenson. Met een passie voor de natuurlijke schoonheid en eenvoud van keramiek, creëert Dominique stukken waarbij klei de hoofdrol speelt, verfraaid met zelfgemaakte glazuren die de rauwe schoonheid ervan benadrukken.
- Ni Amo IJs uit Lievegem is de droom van Naomi Dhondt en Robin De Meyer die uitkomt. Met haar passie voor ijs is Naomi steeds op zoek naar nieuwe smaken en nieuwe uitdagingen. Zowel de gewone koemelk als de geitenmelk worden gebruikt in het ijs. Daarnaast maakt Naomi ook lactosevrij ijs en vegan ijs.
- Elwin Smesman en Micheline Coryn van Elwin IJs uit Wondelgem maken ambachtelijk ijs met unieke smaken. Dankzij geavanceerde technieken worden die smaken ook steeds beter. Elke smaak is gemaakt met echte vruchten.
- Met Made by Nel verrast Nele Verhellen mensen met ambachtelijke koekjes, met liefde en pure ingrediënten gemaakt. Naast persoonlijke geschenken maakt ze ook logokoekjes op maat voor bedrijven en evenementen. Binnenkort opent ze haar open atelier en productieruimte in Oudenaarde, waar ze iedereen met plezier zal verwelkomen.
- Jam Jam Food uit Aalter is de onderneming van Niels Wyckstandt, samen met zijn vrouw Delphine ontwikkelt hij hier zijn passie voor pure en verrassende smaken. Hun product? Potjes konfituur vol fruit, eenvoud en vakmanschap.




