Phoenix v.z.w. laat je weer zweven op 4 en 5 augustus…

Phoenix zweefvliegcub Overboelare Persregio DenderReeds voor de 22ste maal richt de Vlaamse Zweefvliegclub Phoenix v.z.w. haar twee-daags opendeurweekend in. De club stelt zich van bij de opstart op om de sport in al haar facetten betaalbaar en toegankelijk te maken voor het grote publiek. Getuige hiervan zijn de vele studenten en scholieren die we onder onze leden mogen rekenen. Zo worden er jaarlijks één of meerdere stages georganiseerd in binnen- en buitenland met als doel nieuwkomers te initiëren of diegenen die al wat ervaring hebben opgedaan te vervolmaken in het afstandsvliegen beter bekend als overlandvliegen. Hierbij is het de bedoeling dat men met een zweefvliegtuig een zo groot mogelijke afstand aflegt binnen een zo kort mogelijke tijd. Zo zijn tijdens het hoogseizoen vluchten van 200, 300 of 500km met vertrek vanuit Overboelare geen uitzondering.

Tijdens zo een lange vlucht wordt het toestel dan uitsluitend in de lucht gehouden door de thermiek (opstijgende warme lucht) in combinatie met de behendigheid van de piloot. En behendig zijn onze piloten zeker. Enkele van onze piloten nemen ook dit jaar deel aan nationale en internationale wedstrijden waar zij regelmatig op het hoogste schavotje terechtkomen. Onze leerling-piloten worden opgeleid door een team van gekwalificeerde en ervaren instructeurs die zowel de theoretische als praktische vlieglessen voor hun rekening nemen. Na verloop van tijd (meestal 1 à 2 vliegseizoenen) wanneer de leerling bekwaam wordt geacht, mag hij of zij de eerste solovlucht uitvoeren. Dit is voor ieder piloot, hoe ervaren ook, een onvergetelijk moment en een mijlpaal in eenieders vliegcarrière. Zweefvliegcentrum Phoenix opendeurdagen Persregio DenderVanaf dat moment kan de “solovlieger” zich verder bekwamen en vervolmaken onder toezicht van het team van instructeurs tot wanneer hij of zij uiteindelijk het felbegeerde zweefvliegbrevet behaalt. Jaarlijks organiseren wij ook een zweefvliegkamp voor nieuwe, jonge en iets mindere jonge leden waarin zij intensief een week lang les krijgen.

Tijdens het opendeurweekend dat doorgaat op zaterdag 4 en zondag 5 augustus organiseren we voor de 13de maal (simultaan) een Internationale Tailwheel Meet. Dit is een treffen van oldtimervliegtuigen (van het staartwiel-type) met deelnemers uit binnen- en buitenland. We hebben er sinds enkele jaren voor gekozen om een peterschap voor deze Tailwheel Meet toe te kennen aan een persoon of vereniging die zich verdienstelijk maakt in de luchtvaart en op die manier als rolmodel kan fungeren voor jongeren die zich aangetrokken voelen tot de vliegerij en hier misschien later hun job van willen maken.

Dit jaar gaat het peterschap naar Kurt Plyson . Kurt zet zich al jaren in voor de kleine luchtvaart door het organiseren van prachtige events rond historische vliegtuigen. Onder deze persnota kan je een kort stukje tekst lezen waarin Kurt zelf zijn passie voor de luchtvaart omschrijft. Meer dan een waardige peter voor de Tailwheelmeet dus.
Dit jaar verwachten we op onze Tailwheel Meet tal van klassiekers zoals de Piper Cub, Stinson, SV4, DH Chipmunck, Harvard T-6 enz. Door de prachtige ligging van ons vliegveld en de aangename sfeer die er heerst, krijgt de Tailwheel Meet een eigen reputatie tot ver buiten de landsgrenzen. Er hebben piloten uit Duitsland, Luxemburg, Nederland, Frankrijk, België en Engeland hun deelname reeds bevestigd. Zweefvliegtuigclub Phoenix Geraardsbergen - Persregio DenderOok nu wordt er opnieuw een heus WO2-kamp opgesteld op het vliegveld van Overboelare. Allerhande prachtig gerestaureerde voertuigen maken er hun opwachting. Ook zijn er meerdere re-enactementgroepen voorzien die dit kamp zo realistisch mogelijk maken. Dit jaar verwelkomen we terug een Amerikaanse Rupsvoertuig. Zeker een bezoekje waard!
De talrijke demonstratievluchten zweefvliegen zullen afgewisseld worden met het komen en gaan van deze prachtige oldtimervliegtuigen. Stuk voor stuk juweeltjes in de lucht. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om dit alles eens te kunnen bewonderen vanuit de lucht. De zweefvliegers staan immers paraat om de mensen te laten proeven van deze prachtige hobby aan de hand van initiatievluchten. Dit jaar kan er ook voor de eerste maal een initiatievlucht gedaan worden in een oude tweedekker.

Tot slot is dit weekend permanent doorweven met allerlei randanimatie: een springkasteel, kindergrime en doorlopend BBQ. Zaterdagavond wordt afgesloten met live muziek en nadien is er een dansparty in de grote loods tot in de vroege uurtjes. Het opendeurweekend gaat door in Overboelare op zaterdag 4 (vanaf 12.00 uur) en zondag 5 augustus (vanaf 11.00 uur) 2018. Dit alles wordt georganiseerd met de medewerking van Radio Mfm in de Veldekensdreef nummer 8. Een bezoek meer dan waard!

Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *