Odisee hogeschool lanceert app voor de bouwsector…

App bouw Odisee Aalst Persregio DenderEen woning of gebouw is maar zo energiezuinig als zijn zwakste schakel. De zwakke schakels in een woning zijn de plaatsen waar verschillende constructie-onderdelen samenkomen. Dat noemt men bouwknopen en die zijn complex op vlak van ontwerp en uitvoering. Een zorgvuldige uitvoering resulteert in minder energieverlies, een lager energieverbruik en een geringere uitstoot van broeikasgassen. Om de bouwwereld te helpen in deze complexe materie lanceert de Odisee hogeschool een app die bouwknopen in 3D-animaties weergeeft. Filip Van Langenhove, architect en onderzoeker Bouw aan Odisee: “De applicatie bouwknopen is een handig werkinstrument voor de bouwwereld om op een praktische manier inzicht te krijgen in de wijze waarop een bouwknoop stap voor stap wordt opgebouwd en waarbij wordt stilgestaan bij een reeks aandachtspunten. De applicatie is tot stand gekomen dankzij onderzoeker Stijn Van der Meersch en in samenwerking met de bouwwereld, sectororganisaties en de Odisee hogeschool. PXL hogeschool steunde het project met het helpen in de vormgeving van de 3D-animaties. Bouwknopen komen tot leven omdat ze helder worden weergegeven en dit ondersteunt op zijn beurt in een correcte en snelle uitvoering . De applicatie is vrij beschikbaar en is in het bijzonder nuttig voor werfleiders, projectvoorbereiders, uitvoerders, secundaire scholen, hogescholen, vdab, enz”.

Correct uitgevoerde bouwknopen leiden tot minder energieverlies. Jan De Clippel, zaakvoerder bouwbedrijf De Clippel nv: “ik sta graag mee aan de wieg van innovaties. Als je zelf mee mag ontwikkelen, kun je zelf mee richting geven hoe de applicatie er zal uitzien. We zijn een tijdje geleden gecontacteerd door de Odisee hogeschool met de vraag om een project dat ze theoretisch aan het ontwikkelen waren, om dat effectief in de praktijk te toetsen. Wanneer we de applicatie op de werkvloer gebruiken, zullen de mensen die instaan voor de uitvoering een duidelijker beeld hebben waarom ze een uitvoering op een bepaalde manier moeten doen. Dat zal leiden tot betere bouwknopen en dus minder energieverlies in het afgewerkte gebouw”.

Lancering applicatie op donderdag 15 oktober. De applicatie wordt door de ontwikkelaars voorgesteld op donderdag 15 oktober om 19.00 uur in het Stadspaviljoen op de Hopmarkt in Aalst. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom om kennis te maken met de applicatie en ze uit te testen.

Programma: 19.00 uur ontvangst – 19.30 uur Verwelkoming (Odisee) – 19.40 uur Normen-antenne bouwdetails (WTCB) – 19.50 uur Richtlijnen betrouwbare thermografische analyse van de gebouwschil (UGent) – 20.00 uur Bouwknopen komen tot leven in 3D-animaties (Odisee) – 20.30 uur Animaties als leidraad voor bouwopleidingen (VDAB) – Nadien wordt er u een receptie aangeboden.

Inschrijven is gratis en kan via info@bouwknopenuitvoeren.be

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *