LEEF! Herzele betreurt de sluiting van de strijkwinkel…

Leef Herzele hield protesactie rond sluiting strijkwinkel Herzele Persregio DenderAfgelopen zaterdag werd door LEEF!, een partij uit Herzele, actie gevoerd rond de sluiting van de gemeentelijke strijkwinkel. LEEF! is net zoals zovele anderen uit de gemeente voorstander om de strijkwinkel te behouden. In een eerder verschenen persbericht hadden we het al over de aankondiging door de diensten van het Herzeelse OCMW, die beweren dat de dienst verlieslatend is. LEEF! Herzele reageerde toen ook al op deze aankondiging, maar nu ging men nog een stukje verder door het houden van een soort protestactie op de stoep voor het gebouw van de strijkwinkel t.h.v. de Groenlaan. Filip De Bodt formuleert samen met enkele partijgenoten zijn bevindingen.

Het hoofdargument van het gemeentebestuur is dat de strijkwinkel 12.000-15.000 euro verlies maakt. Dat is de kostprijs van een halve wielerwedstrijd. Centen, dat is een kwestie van prioriteiten, vinden wij. In de sociale sector moet ook geïnvesteerd worden. Als men de bovenverdieping van het gebouw van de strijkwinkel zou verhuren, dan is het verlies al voor de helft gedekt. Men zegt dat het klantenbestand daalt maar tegelijkertijd geeft men cijfers waarbij gezegd wordt dat er in de eerste helft van dit jaar 180 bestellingen waren, dat is meer dan in het volledige jaar 2017. Men zou de strijkwinkel kunnen moderniseren tot een atelier waarbij ook kleine verstellingen gedaan worden.

Het OCMW argumenteert dat de dienst vervangen wordt door strijken aan huis. Hoe dan ook is dit een achteruitgang van de service: niet iedereen wil iemand in huis. Men stapt over naar een moeilijke formule die vertrekt van de verkeerde economische logica: men gaat er van uit dat de strijkwinkel bedoeld is om mensen in een moeilijke positie te helpen strijken. Dat klopt niet: de strijkwinkel is bedoeld om mensen te leren werken of aan een job te helpen.

Herzele heeft nauwelijks eigen publieke initiatieven in de sociale economie en sluit nu de deuren van een werking met veel potentieel. Dat betekent dat het Schepencollege en het OCWM geen enkele inspanning willen doen voor het uitbouwen van een sociale sector. Het gemeentebestuur lanceert een plan om op de Groenlaan leven te brengen maar sluit zijn eigen winkel. LEEF! vin dt dat dit niet hoeft en hield daarom deze actie!

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *