Janbon tevreden met werking politie Geraardsbergen/Lierde…

jan-janbon-minister-van-veiligheid-persregio-denderTijdens de politieraad van maandag jongstleden stond in Geraardsbergen de uitbreiding van de personeelsformatie op de agenda. De politiezone breidt zijn kader uit met een consulent ‘Verkeer’ die vanuit deze functie zal instaan voor de opvolging van de mobiliteits- en verkeersdossiers binnen de stad Geraardsbergen. Op deze manier zullen de verschillende diensten nog beter en efficiënter kunnen samenwerken. De politieraad ging eveneens akkoord met het voorstel van de korpsleiding om vijf plaatsen vacant te verklaren waaronder twee inspecteurs Interventie en onthaal, twee inspecteurs buurtpolitie-team, en één inspecteur voor de Lokale recherche. De vacant verklaring  komt er om het vertrek van enkele personeelsleden op te vangen en de werkdruk te verlichten die ontstaan is door extra inzet naar aanleiding van de terreurdreiging en de afwezigheden inherent aan het statuut van de operationele personeelsleden (bijvoorbeeld loopbaanonderbreking).

Politieraadslid Filip D’hose uitte tijdens de politieraad zijn vrees dat het invullen van het personeelskader van de politiezone problematisch dreigt te worden omwille van enkele federale beslissingen. Het exclusief ter beschikking stellen, in 2017, van aspirant-inspecteurs aan de federale politie en de grote zones zoals Brussel en Antwerpen, en niet aan de lokale politiezones),  is hier een voorbeeld van. Korpschef De Landsheer bevestigt dat dit mogelijks een piste is die door de Minister van Binnenlandse Zaken zal gebruikt worden om de tekorten federaal aan te vullen maar dit is nog niet officieel bevestigd. Daarenboven wijst de korpschef erop dat er tot op heden geen enkel probleem geweest is bij het rekruteren van nieuwe personeelsleden. 80 % van de stagiairs blijkt namelijk voor de zone te kiezen na hun stage in de politiezone Geraardsbergen/Lierde.

Burgemeester Guido De Padt verwijst ook naar het bezoek van de Minister op 21 september: “Naar aanleiding van het bezoek Jan Jambon, Minister van Binnenlandse Zaken, kreeg het politiecollege veel lof over het concept van de buurtpolitieteams en de innovatieve spirit die heerst in het korps. Het project e-Blue, mobile office, waarbij de politiemensen op het terrein zelf processen-verbaal zullen kunnen opstellen (en niet meer alles met een balpen moeten noteren om de tekst nadien nog eens op het commissariaat over te typen) is bijna volledig uitgerold en de eerste resultaten zijn alvast veelbelovend.  De efficiëntiewinsten en het uiteindelijke doel ‘Meer en beter blauw op straat’ worden hiermee kracht bijgezet. Een uitgebreide persvoorstelling van e-Blue is voorzien in de maand november.”

De werking van de buurtpolitie-teams, die mede zorgen voor meer blauw op straat, kan van de politieraad nog steeds de volle steun genieten. Korpschef De Landsheer begrijpt de bezorgdheid van enkele politieraadsleden dat het systeem ook zorgt voor een hogere arbeidsintensiteit.  Dit is inherent aan de polyvalentie die gevraagd wordt aan de medewerkers.  Voor velen is dit een nieuwe manier van werken en zoekt men nog naar de juiste structuur binnen de teams zelf.  De aantrekkingskracht binnen het korps is echter nooit zo groot geweest.  Het succes heeft ook een keerzijde.  Het carrièrepad dat gecreëerd wordt door het organisatiemodel geeft de onthaal- en interventiedienst de kans om door te schuiven naar de buurtpolitie-teams waardoor er hier wel degelijk permanent nood is aan instroom van nieuw bloed.

Burgemeester Jurgen Soetens: “Dat de politiezone niet inboet aan aantrekkingskracht werd op de politieraad nog aangetoond door de aanstelling van een nieuwe Commissaris. Isabel Stalpaert  is tot op heden adjunct-korpschef in de politiezone Zennevallei en zal vanaf 1 januari 2017 de functie van Directeur Operaties waarnemen.  Met haar ervaring in diverse domeinen zoals interventie, onthaal, recherche en beleid is zij een echte meerwaarde voor de politiezone.”  Hij voegt eraan toe: “ Het systeem van directe werving (waar raadslid D’Hose naar verwees) is een proefproject dat enkel lopende is in de politiezone Antwerpen en dat ook een rechtstreekse financiële impact heeft op de begroting van de organisatie, is dus niet aan de orde.”

Guido De Padt besluit: “Door een substantiële verhoging (+16,6 %) van de gemeentelijke toelage  aan de politiezone bij het begin (2013) van deze bestuursperiode heeft ons politiekorps, hebben we gezorgd voor meer mensen en ook technische middelen (nummerplaatherkenning, camera’s, politiehond, …) om een goed veiligheidsbeleid te voeren. In 2013 waren er 62 operationele politieagenten in dienst bij onze politie. Van zodra de openstaande plaatsen ingevuld zullen zijn, zullen er 71 politiemensen actief zijn in het werkingsjaar 2016/2017, dit is een stijging van + 15%”.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *