Herzeelse landbouwer pakt uit met ecologisch bouwprocédé…

Hennepteelt in Herzele Persregio DenderWist je dat je met de houtvezels van de hennepplant, in combinatie met kalk, mineralen en water, een gezond en 100% ecologisch huis of bedrijfspand kan bouwen? Die wetenschap omvat het werkterrein van Mathieu Hendrickx uit Herzele. Onder de naam Hemp in a Box ontwikkelde de landbouwer een prefab bouwsysteem met wellicht één van de meest omstreden planten als voornaamste grondstof: hennep. Een eerste ‘Hemp in a Box’-woning werd afgelopen maand opgetrokken in Heusden. Bouwen met cannabis. Op een groot veld in Herzele groeien de hennepplanten van Mathieu Hendrickx. Je leest het goed. Hennep, meer bepaald ‘Cannabis Sativa’. Het zijn cannabisplanten maar wie ze wil roken zou wel eens heel ontgoocheld kunnen zijn. De hennep die op deze plantage gekweekt wordt, heeft een lager THC-gehalte dan de cannabis die we kennen. De zaden en vezels doen dienst als veevoer maar eigenlijk is het de landbouwer om de stengels te doen. Hij vermaalt ze en mengt het geheel met kalk, mineralen en water tot kalkhennep, een uiterst veelzijdig bouwmateriaal. Kalkhennep vindt toepassing als ecologisch alternatief voor traditionele, milieubelastende isolatiematerialen, zoals polyurethaan (pur). Het heeft unieke isolerende en vochtregulerende kenmerken en laat zich makkelijk verwerken. Je bouwt er een gezond huis mee dat vrij is van chemische stoffen en bestaat uit 100% natuurlijke grondstoffen.

Kalkhennep ‘van oud naar hip’. Tot voor kort werd in de bouwsector enkel op een artisanale manier met kalkhennep gewerkt. Het mengsel wordt dan handmatig aangebracht in een draagstructuur en moet vervolgens drogen, een proces dat afhankelijk van de weersomstandigheden weken of maanden kan duren. Omdat het een arbeidsintensieve en tijdrovende techniek is, bouwden vroeger enkel de echte ‘believers’ met kalkhennep. Maar sinds enkele jaren is de techniek in opmars en ontpopt er zich een markt van kalkhennep bouwmaterialen die bredere toepassingsmogelijkheden bieden. Mee aan de basis van het succes liggen de opvallend goede thermische eigenschappen van kalkhennep, waardoor het als ruwbouw materiaal de ideale basis is voor een voor een bijna-energie neutrale (BEN) woning, de nieuwe standaard in 2020.

Kalkhennep ‘in een doosje’. Het tijdrovende aspect zette ook Mathieu Hendrickx aan het denken. Hij levert al jaren grondstoffen aan ecologische bouwbedrijven maar merkte dat er tot nog toe weinig traditionele bouwbedrijven de overstap maakten naar natuurlijke grondstoffen. Hij ging op zoek naar een snellere en efficiëntere toepassing en kwam zo uit bij het plan om op een industriële manier kalkhennep muren te bouwen. Om het idee verder te ontwikkelen tot een bruikbaar commercieel product riep de ondernemer een kernteam van bouwexperts bijeen met ervaring in zowel industriebouw als woningbouw. Het resultaat van de vele brainstormsessies en diepgaande research rolt sinds augustus van de band onder de naam Hemp in a Box. Kort samengevat is Hemp in a Box een prefab bouwsysteem van kalkhennep muren die vooraf in een productiehal worden gebouwd en achteraf door een ervaren vakman worden gemonteerd op de werf. Het stelt een ons in staat om in amper enkele dagen tijd een 100% ecologisch casco gebouw neer te zetten. Een vrij uniek bouwconcept, dat tot nu toe enkel toepassing vindt in Engeland en Spanje.

Pilootproject in Heusden. Afgelopen maand werd in Heusden het eerste Hemp in a Box-huis opgetrokken, een moderne villa, ontworpen door het Gentse architectenbureau Baeyens & Beck, waar binnenkort het gezin van Melanie Jacobs huist. Als eigenaar van de eerste Hemp in a Box-woning licht ze haar materiaalkeuze graag toe. “Wij wilden absoluut een woning van kalkhennep bouwen. Daarvan waren we al jaren overtuigd. Niet alleen omwille van het ecologisch aspect maar vooral omdat we een gezond en aangenaam binnenklimaat willen in onze woning, vrij van chemische stoffen. Dat onze aannemer dankzij Hemp in a Box bovendien sneller en efficiënter te werk kon gaan, maakt het concept natuurlijk helemaal fantastisch.”

De succesvolle realisatie van dit pilootproject is meteen ook de officiële lancering van Hemp in a Box. Mathieu Hendrickx blikt alvast vooruit op een uitdagend 2016. Aan de hand van een intensieve informatiecampagne plant hij om de bouwtechniek bekend te maken bij aannemers en architecten en een breed netwerk van erkende installateurs op te leiden in de volledige Benelux.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *