Groen betreurt uitblijven toetreding tot Statiegeldalliantie…

Blikjes in berm sluikstorten Persregio DenderOp 19 januari jongstleden stuurde Groen Geraardsbergen een schrijven aan de stad met de vraag om net zoals meer dan 100 andere gemeenten in Vlaanderen toe te treden tot de statiegeldalliantie. De alliantie verenigt milieuorganisaties, bedrijven, lokale overheden, burgerinitiatieven en ieder ander die zwerfafval beu is. De regering wordt opgeroepen om structurele en eerlijke oplossingen door te voeren in de vorm van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes. In 2018 zal minister Schauvliege als bevoegd Vlaams minister immers beslissen over de invoering van statiegeld. De verpakkingsindustrie heeft de afgelopen 2 jaar de tijd gekregen om zelf het zwerfvuil-probleem in te dijken. De evaluatie hiervan volgt in 2018. Hoe meer organisaties, steden en gemeenten en burgers duidelijk maken dat zij voorstander zijn van statiegeld, hoe gemakkelijker het wordt voor de minister om effectief over te gaan tot deze maatregel.

Volgens de Vereniging van Steden en Gemeenten nemen steden en gemeenten ongeveer 90% van de kosten op zich voor het opruimen van zwerfvuil. Geld dat ongetwijfeld beter kan besteed worden voor een menselijker, eerlijker en gezonder gemeentelijk beleid. In Vlaanderen werd de kost de kosten van het voorkomen, opruimen en verwerken van zwerfafval in de openbare ruimte in 2013 op ongeveer 61,5 miljoen euro geschat (9,61euro per inwoner jaarlijks). Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval. Het is een oplossing om de huishoudelijke afvalberg te verminderen. Momenteel bedraagt deze in Geraardsbergen 391kg/inwoner (2016). Het uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval dat in september 2016 door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd plaatst de lokale besturen evenwel voor een aantal doelstellingen die moeten gehaald worden, o.a: het beperken van de hoeveelheid restafval tegen 2022. Voor Geraardsbergen tot 139kg/inwoner. Dit betekent dat in Geraardsbergen elke inwoner zijn jaarlijkse afvalberg met 152kg zal moeten verminderen.

Op de gemeenteraad van dinsdag ll. diende Stephan De Prez een soortgelijke petitie in. Schepen Duwuyn stelde voor, om op vraag van ILVA, de beslissing te verdagen. “Wij begrijpen deze beslissing niet.”, stelt Patrick Franceus van Groen Geraardsbergen. “Het invoeren van statiegeld is een structurele oplossing voor de vervuiling van straten, bermen, stranden en zeeën door plastic flessen en blikjes. Tevens is het een eerlijke oplossing door de kosten, voor het weghalen van het zwerfvuil en de blauwe zakken, ervan weg te halen bij de burgers en lokale overheden en het verpakkende bedrijfsleven ervoor verantwoordelijk te maken.”

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *