Groen Aalst wil hondenparken naar buitenlands voorbeeld…

Hondenlosloopweide Persregio DenderHonden en hun baasjes genieten vaak op en top van de natuur en het wandelen, in Aalst zijn er buiten de aangelegde speelweides echter weinig alternatieven waar een hond los mag lopen. Daarom wil Domien De Wit (nummer 5 op de Groen lijst) hondenparken realiseren in Aalst en de deelgemeenten, waar honden ook écht zichzelf kunnen zijn. “Zelf ga ik met mijn border collie Pola niet graag naar de openbare speelweides die in Aalst verspreid liggen. Het zijn al te vaak kale, dorre en omheinde plekken die weinig speelplezier en natuurbeleving uitademen. Vaak zijn ze ook te klein om balspelen te doen met mijn hond of om haar eens goed te laten rennen”, aldus De Wit.

In andere landen wordt er vaak gebruik gemaakt van zogenaamde hondenparken. Dit zijn delen van openbare parken die toegankelijk zijn voor honden en waar deze ook los mogen lopen. “De stad Praag geeft op dit vlak het goede voorbeeld. Daar werden rond het centrum verschillende hondenparken aangelegd waar er naar hartelust kan gespeeld en gesnuffeld worden.” Er wordt daar ook gedacht aan oplossingen voor hondenpoep. Overal vind je vuilnisbakken met een compartiment waarin papieren poepzakjes te vinden zijn. “In principe hoeft dit geen omheinde ruimte te zijn. Een bordje binnen het stadspark bijvoorbeeld waar de ruime zone begint en eindigt is al voldoende. Zo werkt het ook in het buitenland.” Met betrekking tot andere zones waar dergelijke hondenparken kunnen worden gerealiseerd verwijst Groen alvast naar de braakliggende terreinen in de Osbroek en de Cesar Haeltermanstraat.

“Bijkomend voordeel van hondenparken en ‘hondvriendelijke’ steden is dat de agressie tussen honden opmerkelijk lager ligt. Ze zijn het immers gewoon om met elkaar in contact te komen en zonder leiband in interactie te gaan. Nu wordt er vaak een flinke ruk gegeven aan honden die met elkaar contact zoeken. En dat heeft vaak een omgekeerd effect”, weet Domien. “De honden gaan zich hierdoor als vijanden beschouwen en zich nadien ook agressief naar elkaar opstellen.”

Tot slot wijst Groen op het sociaal contact dat wordt bevorderd door het aanleggen van hondenparken. In een aangenamere setting kunnen hondeneigenaars een babbeltje slaan met elkaar. “Op die manier brengen we mens én dier dichter bij elkaar”, besluit De Wit.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *