Gemeente Lede gaat op zoek naar schoonste dialectwoord…

Schoonste dialect in gemeente Lede 2018 Persregio DenderDe 10 Schoonste woorden van Lede en zijn deelgemeenten zijn bekend! Vanaf zaterdag 15 september staan de stemhokjes opgesteld in het gemeentehuis, de sporthal en de bibliotheken van Oordegem. Er kan tot 15 oktober gestemd worden. Vanaf midden juni vroeg men aan de inwoners om raad voor deze verkiezingscampagne, en met succes! Men ontving 542 dialectwoorden, met hun betekenis en vaak ook met een amusante anekdote erbij. De nadruk lag daarbij op groot Lede met al haar verschillende dialecten, en dat is gelukt, want we ontvingen woorden uit álle deelgemeenten. De werkgroep onder leiding van dialectonderzoekster Liesbet Triest ging aan de slag en kwam tot een top-10 van schoonste woorden. Er werd rekening gehouden met het aantal inzendingen, de beperkte verspreiding van het woord over Vlaanderen, de klankkleur van het woord en de originaliteit.

De top-10 van Schoonste Woorden van Lede en deelgemeenten zijn Achterwitsj joar ofwel herfst of wervelwind die bladeren doet opwaaien – Bloar(n)e vraa of slordige vrouw – Fluitnier of wesp – Ieëgenis of lies (<inguen: Latijn) – Kuuërlawijt of leeuwerik – Noespertoe is korte weg – Rezzekes is eventjes of nauwelijks – Schramoelje zijn asresten of uitschot – Spaunsjeln is kaften (<spatium: Latijn) – en Vastelo(u)ve(n)dblommeken betekend sneeuwklokje.

Er kan gestemd worden van 15 september tot en met 15 oktober. Er zijn stemhokjes en formulieren voorzien in het gemeentehuis van Lede, in Sportcomplex De Ommegang en in de bibliotheken van Lede & Oordegem. Verder zal er ook op de jaarmarkt in Lede een mobiel stemhokje komen waar gestemd kan worden, dit op dinsdagvoormiddag 25 september. Ten slotte kan er uiteraard ook digitaal gestemd worden. Dit kan via de campagne-website schoonstedialectwoord.lede.be. De stemming zal beperkt worden tot één stem per toestel.

Het Schoonste Dialectwoord wordt dan bekend gemaakt op zaterdag 20 oktober om 11.30 uur. Dan wordt het Schoonste Dialectwoord bekend gemaakt in aanwezigheid van Schepen van Bibliotheken Elke Meganck en de leden van de werkgroep. Bekendmaking tijdens verwendag en boekenverkoop op 20 oktober.

In 2018 wil Erfgoedcel Denderland sterk inzetten op lokale dialecten met verschillende initiatieven en samenwerkingen in de regio Dender. “Dialect is heel broos immaterieel erfgoed,” verduidelijkt Michaël Van Houtte van de Erfgoedcel. “Enerzijds is dialect als levende taal constant aan verandering onderhevig. Anderzijds spreken ook minder en minder mensen dialect in een wereld waar Algemeen Nederlands de standaard is geworden. Met diverse projecten willen we de waarde van de lokale dialecten in de verf zetten. Zo hopen we bij te dragen aan het bewaren en waarderen van dialect als immaterieel erfgoed.”

De verkiezing van Schoonste dialectwoord is een van deze projecten. In Lede is dit het resultaat van een samenwerking tussen de bibliotheek Lede, cultuurdienst, Davidsfonds Lede, Erfgoedcel Denderland, Heemschut Lede, Radio Lede en Vlaanderen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *