Fietsrustpunt aan de Fietskerk van Onkerzele…

Fietspunt aan Fietskerk Onkerzele Persregio DenderDe Sint-Martinuskerk van Onkerzele krijgt een gedeeltelijke nevenbestemming als ‘Fietskerk’. De kerkfabriek organiseerde begin juni jongstleden, tijdens de jaarlijkse ‘Open Kerken-dagen’, een tweedaagse fietsexpo, een fietszegening, een gezins-fietstocht en een panelgesprek met beroemde ex-wielrenners. “De bezoekers konden toen ook kennis maken met de toekomstplannen van de kerk”, vertelt Coördinator Project Fietskerk, Johan Quintelier.In een eerste fase heeft men, i.s.m. het stadsbestuur van Geraardsbergen, buiten aan de kerk een ‘fietsrustpunt’ gerealiseerd. “Op deze manier kunnen zowel de gewone fietsers als de wielertoeristen daar even halt houden, wanneer ze de erg onderschatte ‘Onkerzeleberg’ halverwege bereikt hebben,” verteld Johan Quintelier.

Fietsrustpunt met oplaadpunt en AED-toestel. “Het kerkbestuur en de werkgroep Fietskerk zijn erg tevreden dat het fietsrustpunt eindelijk gerealiseerd is. Nadat een klein gedeelte van de kerkhof muur hersteld was, konden we beneden aan de kerktrap, een mooie, solide zitbank en een degelijke fietsstalling plaatsen. Tijdens het verpozen kan men ook de batterij van zijn/haar elektrisch rijwiel opladen aan het nieuw aangebrachte oplaadpunt”, voegt de coördinator er aan toe.

De kerkfabriek vond het ook belangrijk om het fietsrustpunt uit te rusten met een volautomatisch AED-toestel (defibrillator). Kerkraad voorzitter, Daniël De Ron, legt uit: “onze kerk is strategisch goed gelegen in ons dorp om dergelijk apparaat voorhanden te hebben. Het kan niet alleen zijn nut bewijzen in de kerkomgeving, maar ook voor het Sint-Catharinacollege, de parochiezaal Sint-Martinus, kinderopvang ‘De Speeldoos’ en de K.S.A.-jeugdlokalen die in de omgeving huisgevest zijn. We hopen natuurlijk dat het toestel zo weinig mogelijk gebruikt hoeft te worden, maar elke mens wiens leven gered kan worden, is de investering meer dan waard geweest!”, vervolledigt de voorzitter nog. Een AED-toestel is door iedereen eenvoudig te bedienen, doch de kerkfabriek voorziet binnenkort , i.s.m. Het Rode Kruis, een infosessie in de kerk.  Een AED-toestel kan dan met meer kennis van zaken makkelijker in een panieksituatie bediend worden.

Intussen lopen de administratieve voorbereidingen voor de binnenrestauratie en de fietsbeleving van de Fietskerk verder. De ‘werkgroep Fietskerk’ komt ook regelmatig samen om de fietsbeleving in en rond de kerk te ontwikkelen. De evolutie van het traject kan u op de voet volgen op www.fietskerk.be.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *