Denderleeuw lanceert UITPAS in voorjaar 2019…

Uitpas Dender kaartDe gemeente Denderleeuw start in het voorjaar van 2019 met de UITPAS, dit is een spaarkaartsysteem voor vrijetijdsactiviteiten zoals cultuur, sport en ontspanning. Denderleeuw is de 9de gemeente uit de Denderregio die hiervoor met Publiq, voorheen Cultuurnet, samenwerkt. In het voorjaar van 2019 lanceert de gemeente Denderleeuw de UITPAS. De gemeente sluit zich hiervoor aan bij de UITPASregio Dender, die bestaat uit de steden en gemeenten Aalst, Dendermonde, Erpe-Mere, Haaltert, Lede, Ninove, Wetteren en Wichelen en uiteraard Publiq. “De UITPAS is een soort van spaarkaart en kan door iedere burger aangekocht worden. Door deelname aan het lokale vrijetijdsaanbod in de deelnemende gemeenten van de UITPASregio’s kan je punten sparen. Die punten kan je omruilen voor een gratis ticket voor een activiteit of evenement, een fikse korting, een gadget of een ander voordeel. Het sparen van punten is heel eenvoudig en zal zowel bij betalende als gratis activiteiten mogelijk zijn”, legt schepen voor Cultuur Alberic Sergooris uit. “De pas zelf kost 5 euro. Dat bedrag betaal je één keer waarna deze onbeperkt geldig blijft. Wie jonger is dan 18 betaalt slechts 2 euro.”

“Met de UITPAS willen we voor iedereen de drempels voor deelname aan vrijetijdsbesteding wegwerken, met bijzondere aandacht voor mensen in armoede”, vertelt OCMW-voorzitter en schepen Lieven Vernaillen. “Iedereen, ongeacht zijn of haar inkomen, moet kunnen genieten van een avondje toneel of deelnemen aan sportactiviteiten. Wie beantwoordt aan de criteria van het kansentarief krijgt de pas kosteloos en geniet automatisch van het kansentarief bij deelname aan een UITactiviteit in onze UITPASregio. Hierbij trachten we ook de stigmatisering weg te nemen, want bij het inlezen van de pas wordt onmiddellijk het gunsttarief aan de persoon toegekend. Iedereen die zich aansluit, beschikt ook over dezelfde kaart. Je kan dus niet langer aan het type kaart zien of een persoon al dan niet een gunstiger tarief geniet. Jaarlijks zal het recht op dit kansentarief opnieuw onderzocht worden door de sociale dienst van het OCMW. Bovendien wordt de werking van de huidige schoolkansenpas geïntegreerd en aangepast aan het UITsysteem dat binnen de regio geldt. Zo engageren de scholen zich om te werken aan een kostenbeheersend beleid.”

“Dit systeem is natuurlijk nieuw en daarom zal de gemeente dit naar onze inwoners, verenigingen, organisatoren en ook specifiek naar mensen in armoede mee communiceren”, gaat schepen Sergooris verder. “In eerste instantie zal het UITPAS-systeem voor het volledige gemeentelijke aanbod aan vrijetijdsactiviteiten worden uitgerold. Hierna kunnen ook de initiatieven van de lokale verenigingen en commerciële aanbieders opgenomen worden.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *