De donderdagen in het teken van ‘Lezen in de lente’…

Uilekot Herzele Persregio DenderIn het kader van Lezen in de Lente organiseert vzw Climaxi drie donderdagen van debat en discussie in vzw ’t Uilekot. Morgenavond stelt Dr. Ico Maly zijn boek ‘Nieuw Rechts’ voor. Het zou een quizvraag kunnen zijn: wat hebben Trump, alt-right, Alternative für Deutschland, het Front National, Thierry Baudet en de N-VA gemeen? Dat ze overal voor een ruk naar rechts zorgen? Uiteraard. Dat ze een antwoord op de neoliberale globalisering vonden dat aanslaat? Zeker. Dat ze ‘zeggen waar het op staat’? Eveneens. Maar volgens Ico Maly is er nog een belangrijke overeenkomst die velen over het hoofd zien: al die mensen, partijen en groeperingen delen de strijd tegen gelijkheid, vrijheid en universele mensenrechten. Tegen de waarden van de verlichting. Een complex spel van sociale, politieke, economische, ecologische en digitale evoluties versnelde hun opmars. De grensoverschrijdende internetcultuur zorgde voor een boom. Over populisme, ideologie, Pepethe-frog-versies van Trump en Baudet, Theo Francken als meme in keizerskostuum, Breitbart en Gramsci. En met illustraties van de technieken die Trump hanteert in zijn strijd voor de steenkoolindustrie en zijn ontkenning van het klimaatprobleem.

Op donderdag 19 april komt Ludo De Witte, hij bracht vorig jaar zijn boek “Als de laatste boom geveld is, eten we ons geld wel op” uit. Hij vindt het binnen de huidige vrije markteconomie onmogelijk om de klimaatopwarming tegen te houden. We moeten naar een radikale eco-socialistische verandering toe. Dirk Holemans ,van de groene denktank Oikos, zegt dat er een systeembreuk moet komen, maar dat die al bezig is: via allerhande burgerinitiatieven en coöperatieven zetten burgers zelf de stappen die politici niet zetten. Maar is dat niet wat meewerken binnen dit systeem, vragen anderen zich af? En is het wel genoeg? Beide heren hadden wat bitse woordenwisselingen op sociale media maar lichten op deze tweede witte donderdag zoeken ze verschillen en overeenkomsten die ons wat kunnen bijbrengen.

Op 26 april 2018, de derde donderdag op rij, beschrijft Vincent Scheltiens met zijn boek ‘Met dank aan de overkant’ de geschiedenis van het nationalisme in België. Hij stuit op een aantal curieuziteiten: Aan die geschiedenis zitten curieuze kantjes. Bijvoorbeeld dat tegenintuitieve Vlaamse streven naar Belgische eenheid. Bijvoorbeeld dat Walen zich in de negentiende eeuw beschouwden als Germanen, net als de Vlamingen: twee loten van dezelfde stam. En dat Walen geen Frans spraken. Walen spraken Waals, het Frans was voor hen net zo een vreemde taal als voor Vlamingen.” Voor het nationalisme is hij niet mals. Freddy De Pauw (auteur en ex-journalist De Standaard) vindt dat het nationalisme ook een recht op zelfbeschikking is, dat zijn mooie kanten heeft.

Met beide auteurs gaat men op zoek naar hoe België er voorstaat en hoe nationalisme werkt. Zitten er al dan niet goede kanten aan? Wat te denken van de evolutie in Catalanië, in Europa? Zou België verder staan in zijn klimaatstrijd als het land volledig federaal gebkleven was, of net omgekeerd?

De aanvang is telkens voorzien om 20.00 uur, en gaat door  in vzw ‘t Uilekot, Groenlaan 39 9550 Herzele. Inkom telkens 5 euro, organisatie: Climaxi i.s.m. Lezen in de Lente en vzw ‘t Uilekot.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *