Bouw evenementencomplex Tragel kan starten…

Tragelsite met basketbalzaal Persregio DenderHet dochterbedrijf van de stad, AGSA, heeft het dossier Tragel rond gekregen en realiseert de komende jaren een evenementencomplex en retailzone, alsook woningen en kantoren. De stad, het AGSA en het consortium “Tragel 8” hebben hiervoor een samenwerkings-overeenkomst ondertekend. Concreet gaat het over het noordelijke deel van de Tragelsite aan de viaduct. Vanuit dit project start tevens het nieuwe stadsdeel De Kaaien op, een make-over voor de komende tien jaar die de Dender als rode draad gebruikt. Het dossier Tragel sleept al vele jaren aan. Sinds de afbraak van de Keizershallen begin jaren 2000 is de roep naar een zaal voor grote evenementen zoals de prinsenverkiezing en de prijsuitreiking enorm. De huidige bestuursploeg had de belofte gemaakt om deze legislatuur eindelijk dat Trageldossier aan te pakken en de herontwikkeling van het noordelijk deel van de site aan te vatten. In februari van dit jaar werd het ruimtelijke uitvoeringsplan voor het noordelijke deel van de Tragelsite goedgekeurd. Het wettelijk kader waarbinnen de retailzone, het evenementencomplex, woningen en kantoren en de nieuwe Tragelweg kunnen ontwikkeld worden, werd zo vastgelegd. Tragelsite voorontwerp Persregio DenderIn de nieuwe multifunctionele evenementenzaal zal plaats zijn voor een brede waaier aan events:  carnavals-activiteiten, fuiven en concerten, toneel, bedrijfsfeesten, schoolfeesten, bals en  diverse sportwedstrijden en mogelijkheden voor diverse clubs. De evenementenhal zal een capaciteit hebben van 5.000 personen: ·  Sportopstelling : 3.200à 3.500 zittend, afhankelijk van type sport (tennis, volleybal, basket nationaal, basket Europees,…) · Concertopstelling : tot 4.000 staand + tot 2.200 zittend (maar max 5.000 samen) · Catwalk opstelling : 1.280 zittend · VIP ruimte : ca 500 zittend of ca 1000 staande receptie · Fuif in breakout zone : ca 1000 staand. Er komen vaste tribunes maar ook verschuifbare tribunes waardoor in een mum van tijd de zaal kan aangepast worden voor een staand publiek, dit naar gelang de activiteit.

Tragelsite vanop de brug Boudewijnlaan Aalst Persregio Dender

De nadruk van de nieuwe zaal ligt op multi-functionaliteit. In de nieuwe zaal zal er dus zeker plaats zijn voor de verkiezing van Prins Carnaval of de prijsuitreiking. Ook wordt het een geschikte locatie voor bijvoorbeeld beurzen zoals de Senioren-beurs, conferenties of debatten. De evenementenzaal zal daarnaast ook te huren zijn voor kleinere fuiven tot 1.000 personen. Voor recepties of exclusievere netwerkavonden kan de VIP-ruimte ook afgehuurd worden. Basketbalclub Okapi Aalstar zal alvast de zaal huren voor zijn thuismatchen.  Hiertoe werd reeds met de club een realistische overeenkomst getekend, tevredenheid van alle partijen.

Het retailcomplex van 15.000m² zal perfect complementair zijn aan de winkels binnen het stadscentrum. De stad waakt over het aanbod. De huidige winkels op de site krijgen sowieso een nieuwe plaats binnen het retailcomplex. Daarbij zullen winkelketens die hun intrek nemen in het complex een bijdrage moeten storten in een op te richten “winkelfonds”. Dit fonds zal dan aangewend worden voor investeringen ter versterking van Aalst als winkelstad.

De totale kostprijs voor het project wordt geraamd op 15 miljoen euro, excl. BTW.  Zoals initieel voorzien was in de meerjarenplanning. Nieuw stadsdeel – De Kaaien. De Tragelsite heeft een strategische ligging langsheen de Dender en wordt daarom mooi geïntegreerd in het project van “De Kaaien”, de overkoepelende naam waarbij alle ontwikkelingen langsheen de rivier worden verbonden en waarbij oude fabriekspanden, braakliggende terreinen en vervallen woningen maken plaats voor nieuwe en aantrekkelijke ontwikkelingen, met veel mooie open ruimtes en een veelheid van functies. De vroegere industriegronden maken ruimte voor een nieuw Aalsters stadsdeel.  Aan de oevers wordt een aangename verblijfsruimte gecreëerd. Opnieuw trekt de stad de kaart van de heropwaardering en vernieuwing. Bulding aan Tragel in Aalst Persregio Dender

Het noordelijke deel van de Tragel heeft een oppervlakte van 5,6 hectare en is gelegen vlak naast het ringviaduct.  Het deel van de site waarop de voormalige gebouwen van Intergem en Nieulandt stonden werd ondertussen gesaneerd. De andere gebouwen waar nu nog onder andere Leenbakker en Smatch gehuisvest zijn, worden in een later stadium gesloopt. Tragel 8, het consortium tussen Vanhaerents Development en ZABRA als ontwikkelaars, ARTES groep als algemeen Aannemer & UaU-jaspers/eyers architecten, kan weldra de eerste bouwvergunningen aanvragen zodat kan gestart worden met de herlocalisatie van bestaande winkels en de bouw van het retail- en evenementencomplex.

Caroline Verdoodt (N-VA), schepen van Ruimtelijke ordening: “Dankzij een kwalitatieve architectuur wordt de Tragelsite de poort van onze stad. Retail, evenementen, woningen, kantoren én voldoende parking. De hele ontwikkeling van het noordelijke deel van de Tragel zal Aalst nog meer op de kaart zetten. Na 5 jaar keihard onderhandelen hebben we nu een akkoord waardoor we eindelijk kunnen zeggen dat die nieuwe ontwikkelingen op het noordelijk deel van de Tragel zullen gerealiseerd worden. We nemen onze verantwoordelijkheid op als centrumstad. Wanneer de Florahallen zullen gesloopt worden, hebben we een centrumstad-state-of-the-art-waardig alternatief nodig.”

Ann Van de Steen (SD&P), schepen van Stadsvernieuwing: “Het project is veel meer dan enkel de bouw van de lang verwachte evenementenhal. Het project geeft het startschot voor een nieuwe stedelijke ontwikkeling op de Tragelsite. Naast een multifunctionele fuif- en sporthal, waar er ook kan in gebasket worden, is er ook ruimte voor woningen en retail. De ambitie ligt hoog, zowel op vlak van programma en architectuur als op vlak van publieke ruimte. We zullen er dus over waken dat elk project langsheen de Dender een duurzame toekomstvisie in zich draagt en geïntegreerd wordt in de ruimere visie. Deze nieuwe ontwikkelingen sluiten naadloos aan bij alle andere lopende stadsvernieuwings-projecten. Als bevoegd schepen ben ik dan ook uitermate tevreden.”

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA): “Ik ben heel tevreden over een doorbraak in dit dossier.  Tragel wordt een nieuwe stadspoort, zeg gerust landmark van de meest charmante stad, waar een delicaat evenwicht werd onderhandeld en bekomen: –        Herlokalisatie bestaande winkelruimte met beperkte uitbreiding zonder de binnenstad onnodig pijn te doen maar met respect voor de vrije markt. – Eindelijk een zaal. Het verenigingsleven, de serviceclubs en sportieve ambassadeurs als Okapi worden op hun wenken bediend. – Wonen aan de Dender wordt verder gestimuleerd door de bouw van heel aantrekkelijke, kwalitatieve woonentiteiten.”

Katrien Beulens (CD&V), schepen van Economie: “Uiteraard kan ik alleen maar blij zijn met vernieuwing in onze stad, maar we moeten er zeker voor zorgen de economische evenwichten te bewaken. Daarom zal op de Tragelsite enkel plaats zijn voor grote retailspelers (meer dan 1000 m²), waarvan het merendeel wordt ingevuld door spelers die al op de site aanwezig zijn. Het is belangrijk de link te maken tussen Tragel en de binnenstad, waarbij de retail elkaar moet versterken in plaats van te concurreren.”

Gwen Vreven, directeur AGSA: “het AGSA zet met de gunning aan het consortium Tragel 8 een belangrijke stap in dit grote en ambitieuze stadsvernieuwingsproject op de Tragelsite. We zijn dan ook erg tevreden dat we na jaren van voorbereiding een solvabele partner hebben gevonden die mee zijn schouders zet onder de realisatie van het project.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *