Aalst gaat zijn dienstverlening in bibliotheek uitbreiden…

De Werf Aalst Persregio DenderAalst gaat een nieuwe hoofdbibliotheek en muziekacademie bouwen op de Pupillensite. Het nieuwe gebouw moet er in 2018 staan. Maar de stad wil niet tot dan wachten om de werking van de bibliotheek te vernieuwen en de dienstverlening te verbeteren. De Aalsterse hoofdbibliotheek en de filialen kunnen mooie cijfers voorleggen. In Aalst zit de bibliotheekwerking duidelijk in de lift. “Onze bibliotheek telt 18.319 actieve leners. Dagelijks brengen meer dan 800 gebruikers een bezoek aan de hoofdbibliotheek. Iets meer dan de helft van de Aalstenaars bracht in 2014 een bezoek aan de bibliotheek. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de vorige meting in 2011, toen dat nog 44% was,” zegt het nieuwe diensthoofd Arnoud Van Der Straeten fier.

Het stadsbestuur keurde een aantal maatregelen goed die moeten leiden tot een nog betere dienstverlening. “We vinden het belangrijk dat ook de werkende Aalstenaars en gezinnen met kinderen gemakkelijk de weg naar de bibliotheek vinden,” stelt schepen Karim Van Overmeire (N-VA). “Daarom zullen de openingsuren voor de hoofdbibliotheek worden uitgebreid. Op vrijdag zullen we tot 17 uur open zijn en zaterdag tot 15 uur.” Nu sluit de hoofdbibliotheek op beide dagen nog om 12 uur. Die uitbreiding van de dienstverlening komt er zonder extra personeelskost doordat de dienstverlening aan één centrale balie wordt geconcentreerd. Nu zijn er vijf balies die elk moeten bemand worden. De bibliotheek gaat ook een uurtje later open, omdat er ’s morgens relatief weinig bezoekers zijn.

Het systeem van aanmaningen en boetes moet korter en duidelijker. De boetetarieven blijven onveranderd. “Met de huidige regeling duurt de procedure te lang en lopen de boetes te hoog op. Er zijn veel betwistingen. Daar heeft niemand voordeel bij,” zegt de schepen. Het bibliotheekpasje verdwijnt. In de toekomst zullen boeken met de elektronische ID-kaart ontleend worden. Hierdoor zal de bibliotheek ook over de juiste adresgegevens van de ontlener beschikken. Dat is nu niet altijd het geval.

“Onze vier filialen – Herdersem, Erembodegem, Terlinden en Nieuwerkerken – doen het bijzonder goed,” zegt directeur Bert De Bruyn, “al zien we nu wel het effect van de werken aan de brug van Erembodegem. Maar dat is een tijdelijk fenomeen. We zullen de vier filialen verder uitbouwen en ook hier de openingsuren nog klantvriendelijker maken.” De twee uitleenpunten Meldert en Gijzegem blijven zorgenkinderen, met elk nauwelijks 1% van het aantal uitleningen. De meeste ontleners zijn bovendien schoolkinderen. Daarvoor bestaat er een goed alternatief: “met de boekenbox-werking komen de scholen niet langer naar de bibliotheek, maar gaat de bibliotheek naar de scholen. Dat werkt nu al prima in alle deelgemeenten waar er geen filiaal of uitleenpunt bestaat,” weet Arnoud Van Der Straeten. “We werken nu ook aan een project ‘bib aan huis’ voor de minder mobiele gebruikers in de deelgemeenten. Het is belangrijk dat we met onze werking alle inwoners over het gehele grondgebied bereiken.”

De Aalsterse bibliotheek wil ook een vrijwilligerswerking organiseren. Schepen Karim Van Overmeire: “Het gaat niet alleen om mensen die een handje helpen in de bibliotheek. We denken ook aan nieuwe activiteiten zoals ons ‘bib aan huis’-project, maar ook bijvoorbeeld aan jonge mensen die ons wegwijs maken in de wereld van de nieuwe media, of een leeswerking voor anderstaligen. We moeten inspelen op de nieuwe mogelijkheden en beantwoorden aan de nieuwe noden die ontstaan.” Een werkgroep binnen de bibliotheek zet de nieuwe doelstellingen nu om in concrete maatregelen. Tegen 1 september 2015 moet de nieuwe bibliotheekwerking een feit zijn.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *