38.000 CD-doosjes gered van verbranding…

Bibliotheek Aalst vol lege CD doosjes Persregio DenderDe bibliotheek van Aalst is volop bezig met de verhuis van alle boeken en CD’s naar de nieuwe locatie Utopia. In de nieuwe bib zullen de CD’s op een andere manier worden aangeboden dan in het verleden, namelijk in een flexibel plastic hoesje in plaats van in een CD-doosje. Dat wil zeggen dat de bib bleef zitten met maar liefst 38.000 lege CD-doosjes. De hulp van ILvA werd ingeroepen om voor een oplossing te zorgen. Na wat zoeken werd hiervoor een recycleerder gevonden, die de doosjes kan recycleren. De doosjes hoeven dus niet onherroepelijk verloren te gaan in de verbrandingsoven. Elk onderdeel van het doosje wordt afzonderlijk gerecycleerd: het doorzichtig doosje, de tray waarin de CD vastklemt en de omhullende diefstalbeveiliging. Ze worden beter gerecycleerd als ze afzonderlijk worden aangeleverd bij de verwerker. Met een team van 20 mensen zijn ze in de bib nu bezig de CD-doosjes te ontmantelen (en de CD’s te labelen), zodat elk onderdeel zijn weg vindt naar de recyclage.

De 38.000 cd-doosjes zijn goed voor ongeveer 4 ton die niet naar verbranding moet. Via recyclage zullen ze opnieuw kunststoftoepassingen krijgen, waar geen nieuwe aardolie voor gebruikt moet worden. Dankzij deze inspanning kunnen er grondstoffen gered worden van definitieve vernietiging. Bovendien levert deze inspanning een kleine geldelijke opbrengst op. Er moeten geen verbrandingskosten worden betaald én de verwerker geeft een klein bedrag per ton zuiver materiaal. Goed voor het milieu én de bibliotheek dus! CD digitaliseren in Bib van Aalst Persregio Dender

Deze actie kadert in een bredere duurzaamheidsgedachte. Zo is Utopia een BREEAM geattesteerd gebouw. Dat is een duurzaamheidsassessment voor wat de technieken, architectuur en gebruik betreft. Utopia behaalt in het kader van BREEAM de “excellent score”. Duurzaamheid is voor Utopia en de Stad niet alleen infrastructureel belangrijk, maar ook in gebruik name van het gebouw en de exploitatie ervan. “ Utopia wordt het meest duurzame openbare gebouw van de stad, “ zegt schepen van bibliotheek Karim Van Overmeire (N-VA), “ maar ook in onze dagelijkse werking gaan we verstandig met energie en materialen om. Wat vroeger als afval beschouwd werd en verloren ging, is eigenlijk grondstof die voor nieuwe doeleinden kan gebruikt worden. We zijn blij dat we met ILvA op deze manier kunnen werken.”

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *